Niek van der Plas neemt een vrije worp in de wedstrijd tegen Den Helder Suns.
Niek van der Plas neemt een vrije worp in de wedstrijd tegen Den Helder Suns. Foto: Hans Smit

Hard werken beloond met profcontract, al is het voorlopig nog een kwestie van minuten sprokkelen voor Van der Plas

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Na Bart van Schaik en Jerome Oude Aarninkhof heeft nu ook Niek van der Plas zijn eerste profcontract getekend bij Landstede Hammers, dat dit seizoen door blessures veelvuldig een beroep doet op de jonkies. Voor de achttienjarige Van der Plas is het voorlopig nog een kwestie van minuten sprokkelen, zoals in de met 99-98 gewonnen competitiewedstrijd tegen Den Helder Suns.

In de week dat Van der Plas zijn contract tekent, en daarmee tot medio 2024 vastligt in Zwolle, komt de 1meter97 lange guard tot bijna acht minuten speeltijd. Dat is uiteindelijk een stuk minder dan de 22-jarige Van Schaik en de 21-jarige Oude Aarninkhof, maar die staan dan ook al iets hoger in de pikorde. Voor rust heeft Van der Plas zijn aandeel tegen Den Helder maar in de derde en vierde periode zit hij met een handdoek over zijn benen op de bank. Althans, wanneer hij niet opstaat om te juichen of zijn teamgenoten te ondersteunen.

“Je probeert de andere jongens goeie energie gegeven. Dat zit hem in kleine dingen: klappen, vieren, elkaar zoveel mogelijk vertrouwen geven”, zegt Van der Plas, die aan het einde van de eerste helft zijn persoonlijke hoogtepunt beleeft. Hij probeert het met een driepunter en is zo alert dat hij de rebound van zijn eigen poging pakt en vervolgens knap scoort. Hij krijgt nog een bonus op de koop toe, maar mist vanaf de vrije worplijn. Door de score gaat Landstede desalniettemin met een 41-39 voorsprong de rust in en loopt Van der Plas met de borst vooruit naar de kleedkamers. Dat het hierbij blijft is even slikken, maar voor nu is de jongeling blij met iedere eredivisieminuut die hij maakt.

“Natuurlijk wil je altijd spelen, maar het belangrijkste is dat we winnen. Het is aan mij om het te laten zien en dat begint natuurlijk op de training. Daar moet je het laten zien”, zegt Van der Plas na het krankzinnige slot van de wedstrijd. Landstede geeft in de slotminuut een 89-84 voorsprong uit handen en krijgt in de zoemer een driepunter om de oren waarmee Den Helder langszij komt. In de zinderende verlenging sleept Landstede de overwinning uit het vuur. Ralf de Pagter tilt zijn ploeg naar 99-98 en dat is, na achttien seconden overleven, genoeg voor de zege. “Je weet dat het kan gebeuren, het is aan ons om het uit te spelen, maar goed... uiteindelijk de winst behaalt en dat is het belangrijkst”, zegt Van der Plas.

Wat goed is, komt snel

Het is behoorlijk rap gegaan met de uit Lelystad afkomstige basketballer, die eind 2017 aansluit bij de O15 van de Zwolse jeugdopleiding en zich sneller dan verwacht ontwikkelt tot basisspeler. Sterker nog, Van der Plas debuteert dat seizoen als international bij Oranje O15 en wordt het seizoen daarop tweede met Oranje O16 op de EK. Na die EK mag hij mee gaan trainen bij de hoofdmacht van Landstede Hammers.

In het seizoen 2019/2020 maakt hij zijn eerste minuten in de eredivisie, in het seizoen 2020/2021 komt hij tot zes wedstrijden en dit seizoen pakt hij door de smalle selectie en de vele blessures die Landstede teisteren al meer minuten dan verwacht. Op 4 december is er in Leiden voor het eerst een basisplaats.

Zware combinatie

De achttienjarige Van der Plas combineert het basketbal nu nog met school (CSE), maar zet na het behalen van zijn VWO-diploma in ieder geval twee jaren al zijn fiches op een sportloopbaan. Aan een vervolgstudie heeft hij wel gedacht. “Maar dat is simpelweg niet te combineren met professioneel basketbal. We trainen eigenlijk altijd twee keer per dag. Als het eens één keer per dag is, ben ik vaak nog wel één op één bezig met de trainer. Jerome heeft het geprobeerd, maar het is heel lastig om aan de contacturen te komen. Wie weet daarna, maar tot die tijd alle ballen op het basketbal”, aldus Van der Plas, voor wie hard werken al sinds zijn komst naar Zwolle de normaalste zaak van de wereld is.

“Het is altijd wel een zware combinatie geweest. Die studie met de trainingsuren, dat betekent huiswerk maken in de trein. Die jeugdprogramma’s zijn echt niet niks. Negen keer per week anderhalf uur trainen en een wedstrijd. In mijn geval zelfs vaak twee wedstrijden omdat ik nog met een ander team meedeed. Dat zijn zware programma’s. Maar goed, dat was ook nodig om te komen waar ik nu ben.” 

Landstede Hammers - Den Helder Suns 99-98 na verlenging (22-22, 41-39, 67-66, 89-89). Scores Landstede: Noah Dahlman 28, Thorir Thorbjarnarson en Naba Echols 18, Ralf de Pagter 12, Jerome Oude Aarninkhof 10.

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden