Be Quick '28-keepster Tess van der Flier in actie tijdens Be Quick '28 vrouwen-PEC Zwolle vrouwen.
Be Quick '28-keepster Tess van der Flier in actie tijdens Be Quick '28 vrouwen-PEC Zwolle vrouwen. Foto: © Pedro Sluiter

‘Als keepster zeven doelpunten tegen krijgen, dat voelt gewoon verschrikkelijk’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

De pijn van een mislukt eredivisie-avontuur bij SC Heerenveen zit er nog steeds bij Be Quick ‘28-keepster Tess van der Flier, die tegen PEC Zwolle dan ook maar wat graag wil bewijzen dat zij het niveau aankan. Tranen biggelen over haar wangen na de kansloze exercitie in de achtste finales van de beker: 0-7.

Ze is degene met verreweg het grootste spelaandeel van alle Be Quick-spelers, maar dat betekent niet dat de bijna 23-jarige keepster een leuke middag beleeft. Sterker nog, als ze met vriend Bjorn van Tilborgh (ook een keeper in het amateurvoetbal) de wedstrijd nabeschouwt en tegengoals de revue laat passeren, biggelen de tranen over haar wangen. “Het is niet dat ik slecht gespeeld heb, dat kan ik ook wel inzien. Maar als keeper zeven doelpunten tegen krijgen, dat voelt gewoon verschrikkelijk. Dan doe je zo je best en dan staat er 0-7, ja waar doe je het dan eigenlijk voor?”, verklaart Van der Flier haar emoties.

Een glansrol van Van der Flier en het gedroomde scenario van een bekerstunt behoren precies zeven minuten tot de mogelijkheden. De doelvrouw heeft dan al een prima redding verricht met de voet op een inzet van Danique Noordman en is alert bij een dreigende dieptepass. Als Noordman voor de derde keer ‘erlangs’ gaat over de linkerflank en een voorzet aflevert is het raak voor PEC. Van der Flier ziet de atletische inzet van uitblinker Marushka van Olst met een boogje in de kruising verdwijnen. Het is opnieuw dankzij ‘Flier’ dat het niet direct 0-2 wordt, maar na goals in de 19e minuut van Loyce Speelman en in de 37ste minuut van Leonie Vliek is de wedstrijd beslist (0-3).

In de tweede helft leunt PEC niet achterover en rijgt het ook met ferme wind tegen de kansen aaneen. De teller stopt pas bij zeven, na goals van Licia Darnoud, Loyce Speelman, Moïsa van Koot en Zoe Brouwer. Be Quick stelt er één kans tegenover. Een diepe bal, gedragen door de wind, waar de mee opgekomen Jasmijn Brink haar voet net niet lekker achter krijgt. Dat is de enige kans, het enige schot op doel komt kort voor de pauze van Yvette van Daelen.

Vier weken in training

Een kansloze middag dus en dat valt vies tegen voor Be Quick ‘28, dat nog wel zoveel hoop had geput uit eerdere duels met de grote buurvrouw en uit de kleine 1-3 nederlaag tegen Ajax in het bekertoernooi van twee seizoenen geleden. Bovendien is de topklasser, één trede onder de eredivisie, al vier weken in training voor het bekertreffen. Een luxe die niet is weggelegd voor vrijwel alle andere amateurvoetbalclubs, die pas sinds 15 januari weer op het veld mogen staan in groepsverband. 

Harde wind

Het zou een voordeel moeten voor de tweede seizoenshelft ten opzichte van de andere clubs in de topklasse, beseft trainer Edward Sijahailatua. “Wij hebben eigenlijk gewoon een normale voorbereiding gehad. Zeker conditioneel is dat absoluut een voordeel voor ons”, aldus de trainer die zelf ook meer had verwacht van de burentwist. “Er lagen kansen voor ons met de lange bal, maar door de harde wind tegen kwam dat er niet uit in de eerste helft. Zelf konden wij hun loopacties niet bijbenen. Dan zie je dat PEC individueel en conditioneel een stuk verder is.”

‘Meer van avontuur verwacht’

Het is aan Van der Flier te danken dat de ‘10’ niet binnen handbereik komt voor PEC. “Ze heeft prima gekeept, met een aantal fantastische reddingen. Het is gewoon een goeie keepster, eentje die ook mee zou kunnen bij een BVO”, zegt de trainer die Van der Flier dit seizoen weer zag aansluiten na een eredivisie-avontuur van anderhalf jaar bij SC Heerenveen. Een avontuur met een wrange bijsmaak voor Van der Flier. Een echte kans als eerste keepster heeft ze namelijk niet gehad in Friesland en door corona gingen de speelminuten in de beloftencompetitie ook in rook op. Pas toen Charetha Okken aan het einde van die anderhalf jaar geblesseerd raakte, kreeg ze een kans in de hoofdmacht. “Een paar leuke wedstrijden gespeeld, hier tegen PEC en tegen Ajax in de beker. Maar ik had toch meer van het avontuur verwacht. Door corona is het helaas zo gelopen”, zegt Van der Flier. “Het zette me wel aan het denken ‘wil ik dit nog een seizoen’. Ik was ook net afgestudeerd en ik heb toen gekozen voor een maatschappelijke carrière. Toch: als ik nog eens de kans krijg, zou ik er zeker voor gaan. Omdat ik weet dat ik het kan”, aldus Van der Flier.

Invaller Zoe Brouwer (31) maakte de zevenklapper compleet voor PEC Zwolle vrouwen.
Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 23 uur geleden