Opening vernieuwd Kartcentrum Zwolle door wethouder Michiel van Willigen (links) en presentator Olav Mol (met bril).
Opening vernieuwd Kartcentrum Zwolle door wethouder Michiel van Willigen (links) en presentator Olav Mol (met bril). Foto: © Pedro Sluiter

Nieuw jasje Kartbaan Zwolle zit nu al als gegoten

· leestijd 1 minuut Sport

(door Erik Riemens)

KARTEN 

Wat is er allemaal veranderd op en rond de kartbaan aan de Heinoseweg net buiten Zwolle? Of kunnen we beter zeggen, wat niet? Veel kartliefhebbers racen inmiddels hun rondjes, want Kartbaan Zwolle is sinds vrijdag weer open.

Afgelopen donderdag was de officiële opening met Formule 1 coryfee Olav Mol en wethouder Michiel van Willigen (ChristenUnie). “We zijn in november begonnen en hebben geprobeerd de Formule 1 sfeer zo goed mogelijk terug te laten komen. As je ziet wat we allemaal bereikt hebben, dan ben ik supertrots en heel erg blij”, aldus eigenaar Christian Snoek, die ook Kartcentrum Lelystad bezit.

Hij begon zijn korte toespraak met een dankwoord aan Jos en Coby Kwak, de eigenaren van Karba Zwolle, de voorganger van het Kartcentrum Zwolle. Beiden waren aanwezig en hebben als dank voor de goede relatie een zitbankje aangeboden.

In 2020 nam Snoek de kartbaan over, hij draaide een vol seizoen en begon afgelopen najaar met de grote renovatie. “Karba was wereldberoemd in Zwolle. Dat is mooi, maar toch wilde ik verder denken en doen. Dat hebben we nu samen gerealiseerd met dit als resultaat. En dan te bedenken dat hier mogelijk een camping zou komen. Gelukkig rijden hier nu karts en staan er geen tentjes.”

Even later reden inderdaad de eerste karts over het circuit. Vlak na de officiële opening door Snoek, wethouder Michiel van Willigen en F1-presentator Olav Mol, die samen op een knop drukten. Van Willigen complimenteerde de eigenaar onder andere met dat hij 80 procent van de werkzaamheden lokaal had laten uitvoeren.

Formule 1-gevoel

Mol was ook vol lof over het Zwolse kartbaaninitiatief. “Je hebt ballen getoond om het te doen en het sluit mooi aan op het succes van Max Verstappen in de Formule 1. Max is ook ooit begonnen met buiten karten. Net als vele andere Formule 1-coureurs. Karten op asfalt en buiten geeft toch het echte Formule 1-gevoel, omdat je ook rekening moet houden met de weersomstandigheden.”

De kombocht

Alles is inderdaad anders aan Kartbaan Zwolle. Compleet nieuw asfalt, 600 meter lang, 40 procent breder, uitloopstroken en met meer bochten. Eentje daarvan is de kombocht. “Niet zo steil als in Zandvoort, maar wel spectaculair. Je hebt dus meer kans om in te halen en je bent ook sneller weer op de baan. Verder zijn er startlampen en kerbstones zoals in de Formule 1. Ook komt er nog een scorebord zodat je je rondetijden kunt zien”, aldus Snoek.

Ook buiten de kartbaan is er heel veel veranderd. Een nieuwe entree, het gebouw is helemaal opgeknapt en het terras is vernieuwd. “En we hebben een Formule 1 Meeting Room. Helemaal aangekleed in F1-stijl, geschikt voor bedrijfsbijeenkomsten, besloten feestjes en kinderpartijtjes.”

24-uurs race

Is Snoek eigenlijk uitgewenst? “Nee hoor, ik heb nog genoeg plannen. Eentje daarvan is een 24-uurs race. Die wil ik binnenkort gaan organiseren.”

Opening vernieuwd Kartcentrum Zwolle.
Opening vernieuwd Kartcentrum Zwolle door wethouder Michiel van Willigen en presentator Olav Mol. Links de trotse eigenaar Christiaan Snoek.
Opening vernieuwd Kartcentrum Zwolle door wethouder van Michiel van Willigen en presentator Olav Mol.
Opening vernieuwd Kartcentrum Zwolle door wethouder Michiel van Willigen (links) en presentator Olav Mol (rechts). In het midden een trotse eigenaar Christiaan Snoek.
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 23 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 28 mei, 10:48
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 28 mei, 08:27