Daishawn Redan was de uitblinker bij PEC, met een doelpunt, twee assists en een schitterende 2-5, die vanwege buitenspel echter werd afgekeurd.
Daishawn Redan was de uitblinker bij PEC, met een doelpunt, twee assists en een schitterende 2-5, die vanwege buitenspel echter werd afgekeurd. Foto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle zet stijgende lijn voort met winst in Leeuwarden

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

PEC ZWOLLE

De wederopstanding van PEC Zwolle zet zich voort. Door de derde driepunter in vier duels na de winterstop was de ploeg van trainer Dick Schreuder voor het eerst sinds lange tijd geen hekkensluiter meer in de eredivisie. Dat duurde overigens maar een dag. 

Na de winst op Heerenveen vertrok PEC voor de tweede keer in korte tijd met de volle buit uit Friesland: 3-4 winst op Cambuur Leeuwarden. Een spektakelstuk, dat was Cambuur Leeuwarden-PEC Zwolle, met uiteindelijk een zucht van verlichting voor de Zwolse bezoekers die in blessuretijd ontsnapten aan puntverlies. Zo zou een 4-4 gelijkspel, na een 2-4 voorsprong, wel gevoeld hebben. Helemaal omdat PEC zelfs even in de veronderstelling was dat het met 2-5 voor was gekomen door een heerlijke treffer van uitblinker Daishawn Redan. 

Omdat die treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel en een onschuldig ogende voorzet van Sambissa er zomaar invloog, werd het nog spannend. Heel spannend zelfs, toen scheidsrechter Oostrom naar de stip wees na een handsbal van Pelle Clement. De VAR was PEC ditmaal wel gunstig gezind en draaide de beslissing terug. Van opgelucht ademhalen met drie punten in de tas was echter nog geen sprake, want in de absolute slotfase stond PEC met de rug tegen de muur. 

Doelman Kostas Lamprou ging weer in de fout bij een hoge voorzet van de zijkant -net zoals tegen Ajax en Fortuna Sittard probeerde de kleine keeper een bal waar hij niet bij kon te vangen in plaats van te stompen- , maar gelukkig voor de Griek stond Eliano Reijnders op de doellijn om de bal weg te werken. Lamprou pakte hierna nog wel knap een inzet van dichtbij en slaakte uiteindelijk de grootste zucht van verlichting. Het was namelijk Lamprou die met een fout verantwoordelijk was voor de 2-2, kort voor de pauze. 

Niet veel minder groot was de opluchting bij Maikel van der Werff, die voor het eerst sinds zijn terugkeer een basisplaats had. Hij verving centraal achterin de geschorste Siemen Voet en veroorzaakte de strafschop waarmee Cambuur na negen minuten de aansluitingstreffer produceerde. 

De foutjes wogen uiteindelijk niet op tegen het goede spel van PEC Zwolle, dat Cambuur in grote fasen het voetballen onmogelijk maakte en met name in de omschakeling flitsende aanvallen op de mat legde. Het is met name de overtuiging en het geloof in eigen kunnen waarin PEC op dit moment in niets doet denken aan een ploeg die onderaan bungelt. En door de driepunter in Heerenveen is de rode lantaarn ook, in ieder geval voor een dag, overgedragen aan Sparta. Een betere bevestiging dat PEC op de goede weg is onder zijn bewind kon trainer Dick Schreuder niet krijgen. Razendsnel heeft de man die pas op 21 november zijn debuut maakte als trainer in het betaald voetbal het geloof terug gebracht en het negatieve sentiment in Zwolle omgedraaid.

Teleurstellend was zaterdagavond het nieuws uit die andere noordelijke provincie. In Groningen won Fortuna Sittard door een late goal namelijk met 0-1 waardoor het gat met de Limburgers drie punten blijft. FC Groningen is zondag 20 februari (12.15 uur) de volgende tegenstander van PEC.

Omdat Sparta zondag van Willem II won, was PEC aan het einde van speelronde 22 toch weer de hekkensluiter. Het spel geeft de Zwolse burger echter moed. 

Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14