Exstudiantes dit seizoen in actie in de WRZV-hallen.
Exstudiantes dit seizoen in actie in de WRZV-hallen. Foto: Frank van Hienen

‘Zelfsturend’ Exstudiantes op zoek naar coach

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZAALVOETBAL 

De vrouwen van eredivisionist Exstudiantes Zwolle/Schuurman Bouwadvies zijn op zoek naar een nieuwe coach nu Marcus-Jan Schiere heeft aangegeven met zijn laatste seizoen bezig te zijn.

“Het is niet meer te combineren met mijn werk en privé-leven. Dat lukt gewoon niet meer”, zegt Schiere, die sinds het team in de eredivisie speelt de rol van coach op zich heeft genomen. Dat is nu voor het vijfde seizoen. “De meiden willen heel graag door, maar we hebben nu dus iemand met een papiertje nodig.” Arjan Jansen wil wel betrokken blijven bij het team, maar als assistent omdat hij dat papiertje ook niet heeft.

“Het is wel een team met een bepaalde filosofie, een zelfsturend team eigenlijk”, zegt Schiere. “De spelers zijn verantwoordelijk voor alles; ze betalen zelf, regelen de sponsoren zelf, het vervoer. Dat betekent dus ook dat we spelers niet naar Den Helder laten reizen en dan drie minuten laten spelen. Dat is wat anders dan een trainer die zegt ‘de beste speelt’. Ik heb me wel als trainer opgesteld, maar het is een zelfsturend team. Daar moet je mee om kunnen gaan”, aldus Schiere.

Waar Exstudiantes in eerdere seizoenen nog wel eens hoofdbrekens had over het aantal spelers en de financiële verplichtingen, ziet dat er volgens Schiere nu goed uit voor de nabije toekomst. “De meiden hebben niet eerder zo vroeg al voor het volgende seizoen de boel voor elkaar gehad.”  

Exstudiantes staat zesde in de eredivisie, bestaande uit tien teams, en speelt vrijdag de volgende wedstrijd, in Groningen tegen GSFV. “We gaan er nog het beste van maken. De top vier (het aanvankelijke doel, MdR), gaat niet meer lukken, laatste kunnen we ook niet meer worden”, weet Schiere, nog zes wedstrijden de coach van het vrouwenteam.