De Zwolse Halve Marathon was zaterdag weer een waar loopfestijn.
De Zwolse Halve Marathon was zaterdag weer een waar loopfestijn. Foto: Hans Smit

Halve Marathon was één heel groot feestje (met nieuwe foto’s)

· leestijd 1 minuut Sport

(Door Erik Riemens)

HARDLOPEN -  Bijna 9000 lopers, bezoekers rijen dik en overal muziek en vertier. Zwolle liep letterlijk uit voor de 20-ste editie van de Halve Marathon Zwolle.

Het is zaterdagavond even na zeven uur. Het startschot voor de 4 Engelse Mijl aan de Koggelaan heeft geklonken. Startschot? Nou nee, het was een claxon beschikbaar gesteld door hoofdsponsor Scania, omdat een schot vanwege de oorlog in Oekraïne niet gepast was.
Terwijl de wedstrijdlopers richting de Van Karnbeektunnel lopen, moeten de recreanten én de scholieren van het Thomas à Kempiscollege en Jenaplan XL nog even geduld hebben. In flitsende roze shirts vallen ze goed op.
Het is over het hele parcours sowieso een bonte stoet van jonge en oude lopers. De een met een strakke blik, de ander met een gulle lach. Afgetraind of niet, iedereen doet wat hij of zij kan. De opzwepende muziek verdeeld over het parcours, de willekeurige aanmoedigingen langs de kant en bovenal de wil om te finishen. Het zorgt voor een herkenbaar en vertrouwd hardloopbeeld. Dit is Zwolle op zijn sportiefst.
Wat voor de 4 Engelse Mijl geldt, geldt ook voor de lange afstand. Om 20.15 uur wordt gestart, het is druk met deelnemers en wedstrijdlopers en de recreatieve lopers, lopen elkaar soms letterlijk voor de voeten. De 21,1 kilometer is zwaar vanwege het warme weer, het is te zien aan de grimas van veel lopers. Aan de Wethouder van Alferinkweg ligt werkelijk een enorme berg sponzen. Daarna is het nog maar een klein stukje naar de finishlijn. Hoe heerlijk voelt dat, als die gepasseerd wordt. Op naar volgend jaar of één keer en nooit weer?

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden 7 dec., 15:16