Mariska Schuurman strikt de veters en is klaar voor zaterdag.
Mariska Schuurman strikt de veters en is klaar voor zaterdag. Foto: Foto's Pedro Sluiter

Hardlopen met een fijn gevoel en voor het plezier

· leestijd 2 minuten Sport

(door Erik Riemens)

HARDLOPEN 

Zaterdag is het dan weer zover. Na twee afgelaste corona-edities, wordt de Halve Marathon Zwolle weer gelopen. Duizenden gezelligheidslopers en fanatiekelingen gaan voor het uitlopen of een toptijd op de 4 Engelse Mijl of de halve marathon. Of zetten hun beste beentje om gewoon lekker te lopen. In de Swollenaer blikken twee Zwolse recreatieve hardlopers alvast vooruit.

Mariska Schuurman is een hardloopster met een verhaal. Ze was twee keer deelneemster aan de Aalanden loop en toeschouwer bij de Halve Marathon. Aan dat hardloopevenement meedoen, leek haar zo geweldig. Alleen kwam het er niet van. Nu loopt ze zaterdag voor het eerst de 4 Engelse Mijl tijdens De Halve Marathon Zwolle. “Ik ben een afvaltraject ingegaan, ben 62 kilo afgevallen en dacht van ‘nu ga ik het doen.’ Dit is mijn vuurdoop.”

Muziekje

Ze traint tweemaal in de week. “Nee niet volgens een bepaald schema. Het liefst loop ik alleen, want dan ben ik meer gefocust. Lekker door mijn eigen buurt, muziekje op. Dat geeft mij een geweldig gevoel. Daar geniet ik echt van.” Zaterdag is het zover. Het parcours leidt Schuurman van de Koggelaan een rondje door de stad. Loopt ze ook nu haar eigen race? Ja en nee, we lopen met een groepje. Samen met mijn allerbeste vriendin, mijn zus en nog een aantal andere vrouwen. We zijn met zijn zessen, maar hebben wel afgesproken dat iedereen zijn eigen wedstrijd loopt. De tijd is niet belangrijk voor mij, het is mijn eerste keer. Dat komt volgend jaar wel.”
“Natuurlijk wil ik ‘m uitlopen, maar het gaat mij vooral om dat ik met een fijn gevoel loop. En als ik dan over de finish kom , dat ik dan denk van ‘nou, dat heb ik maar mooi gedaan.’ Of ik nog ergens op hoop zaterdag? Nou, dat het niet regent, want ik ben een echte mooi-weer-loper.”

Verrot

Patrick Jansen traint en loopt al een aantal jaren hard met zijn buurman Gert Stroeve. Nu is de tijd daar, dat Jansen debuteert op de halve marathon van Zwolle. Hij kijkt er enorm naar uit. “We trainen voor de hele marathon van Eindhoven in oktober. Zwolle is een mooie training. Ik hoop ‘m binnen de twee uur te lopen, maar wil vooral met plezier lopen. Dat is voor mij altijd het uitgangspunt, mij verrot lopen heb ik nog nooit gedaan.”
Windesheimer Jansen trok een aantal jaren geleden de stoute hardloopschoenen aan. De kilootjes moesten eraf en hij ging fanatiek hardlopen. “Dat doe ik drie keer in de week en vind ik goed te doen. Tweemaal een tien kilometer en daarnaast 10 Engelse mijl of soms een halve marathon. Ik vind het heerlijk en loop het liefst samen. Dat motiveert mij. Meestal gaan we heel vroeg. Standaard op de zondagochtend tegen half acht en als het kan voor het werk of anders erna. Het lukt niet altijd om samen te lopen en als ik dan op Strava zie dat de buurman wel heeft gelopen, dan trek ik ook gauw de hardloopschoenen aan, ha, ha.”
“Toch loop ik puur voor mijn plezier én voor mijn fitheid. Wat ik zei, ik hoop de halve binnen de twee uur te halen en ik denk ook wel dat dat moet gaan lukken. Alleen krijgen we het toch niet voor elkaar en loop ik ‘m wel gewoon uit, dan is dat ook prima. Het gaat mij om het plezier en de gezelligheid, want dat is toch wel het mooie van de Halve Marathon Zwolle. Al die mensen en bekenden die staan te kijken. Hoe ze mij kunnen herkennen? Aan een PEC Zwolle shirt? Dat is een goede, of we gaan in een Buurman en Buurman shirt lopen, zolang het maar niet een roodgele is.”

Wedstrijdlopers

Naast heel veel recreanten, klinkt ook voor de echte wedstrijdlopers zaterdag uiteraard het startschot. De organisatie heeft als hoofddoel om het parcoursrecord bij de vrouwen van 1.08.22 uur van de Keniaanse atlete Flomena Chepchirchir uit de boeken te lopen. Dat record is tien jaar oud. Het mannenveld kent twee Keniaanse atleten die al een tijd van onder de 60 minuten hebben gerealiseerd. Dat zijn Edmond Kipngetich (59.41 minuten) en Moses Kemei (59.46 minuten).

Check voor alle praktische info: www.halvemarathonzwolle.nl.

Patrick Jansen
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 10 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 11 uur geleden