Bart van Hintum, zaterdag in actie tijdens de eerste training.
Bart van Hintum, zaterdag in actie tijdens de eerste training. Foto: Hans Smit)

Zekerheidje Bart van Hintum is nu al weer thuis bij PEC Zwolle

· leestijd 3 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

PEC ZWOLLE – Bart van Hintum (35) is weer thuis in Zwolle, zoals hij dat zelf noemt. De verdediger keert na zes jaar terug bij PEC Zwolle. “Toen ik te horen kreeg dat ik weg moest bij FC Groningen, was er vrij vlot contact met PEC en zijn we er snel uitgekomen. Natuurlijk speel ik liever eredivisie, maar dan had ik langer moeten wachten op een andere club en dat wilde ik niet. Ik ben toch een jongen van de zekerheid.”

“Hoe laat is het eigenlijk? Kwart voor één? Dan hebben we bijna drie uur getraind.” Het is Bart van Hintum niet aan te zien. Bruine kop, op en top fit en met een glimlach stapt hij maandag aan het begin van de middag van het trainingsveld af. 

Pittig

“Ja het bevalt goed om weer terug te zijn. Van de spelers ken ik Mike (Hauptmeijer, ER) en Bram (van Polen, ER) nog en verder best ook nog wel veel andere mensen. Het voelt inderdaad als thuiskomen. Voetballend gaat het prima, het begin is best zwaar en dat is ook logisch. Ik ben 35 jaar en af en toe voel ik die pijntjes wel, maar dat is normaal. En natuurlijk kun je je nooit helemaal voorbereiden, want het wenden en keren op een training en het werken met een bal is toch anders. Doordat we een pittig voorbereidingsschema kregen, kunnen we nu op een hoger niveau instappen en houden we het wat langer vol.”
Van Hintum had het bij zijn vorige club FC Groningen, ook wel wat langer willen volhouden. Eind maart kreeg de verdediger echter de mededeling dat zijn aflopende contract geen vervolg zou krijgen. Hij was er behoorlijk open over en deelde zijn teleurstelling.
“Het was de manier waarop. Ik kwam drie jaar geleden naar FC Groningen. Ik kreeg te horen dat ik het verwachtingspatroon van toen, had overtroffen. Ik was op en top fit, had goed gepresteerd en het was knap hoe ik mij staande had gehouden, ondanks mijn privésituatie. Gevolgd door ‘maar we gaan je contract niet verlengen’. Dus allemaal plus, plus en plus, maar toch geen nieuw contract. Dat vond ik heel teleurstellend.”

Dochtertje

De linkerverdediger stipte het al even aan. Zijn privésituatie. Bij zijn dochter Chloé (5) werd in de zomer van vorig jaar leukemie geconstateerd. Er volgde een intensieve behandelperiode met uiteindelijk een hele positieve uitkomst, al is dat traject nog niet helemaal afgerond.
“Mijn thuissituatie speelde ook mee om naar PEC Zwolle te gaan, ondanks dat de kans groot was dat PEC zou degraderen. Daarnaast was het wederzijdse gevoel ook goed, daardoor kwam alles snel rond. Natuurlijk speel ik het liefst in de eredivisie, maar dan moest ik langer wachten op een andere club. En voetballen in het buitenland om zo wat meer geld te verdienen, speelde in mijn situatie al helemaal niet. Dit voelt als thuiskomen. Ik ken hier nog zoveel mensen. Ideaal dus en bovendien ben ik een jongen van de zekerheid.”
Van Hintum drukte de teleurstellingsknop bij Groningen al vlot uit. “Als ik nou niet zou spelen, dan zou het ook gemakkelijker zijn geweest om negatief te zijn, maar ik speelde alles. We streden ook nog ergens om, namelijk Europees voetbal. Bovendien was ik fit en daardoor heb ik bijvoorbeeld ook geen moment gedacht om te stoppen. Voetballen is en blijft toch het mooiste spelletje dat er bestaat.”

Strijd

Zaterdag staat de eerste oefenwedstrijd voor PEC Zwolle op het programma, uit tegen AZ. Het is de voorbode voor de competitiestart in de eerste divisie op zondag 7 augustus tegen De Graafschap. “Die hebben een behoorlijk sterk team, maar dat geldt ook voor Heracles, Willem II, ADO Den Haag en NAC Breda. De laatste jaren is het sowieso een sterke competitie en ook dit jaar zal het een aardige strijd worden. Dat vind ik heel leuk om mee te maken. Natuurlijk heeft spelen in de Keuken Kampioen Divisie ook zijn keerzijde, want er zullen ook wedstrijden zijn die we voetballen voor heel weinig publiek. Gelukkig zit het als we thuis spelen wel lekker vol.”

Krachttraining

Bart van Hintum begon zijn loopbaan in het betaalde voetbal bij Top Oss. Na een jaartje FC Dordrecht verhuisde hij in 2011 naar PEC Zwolle. In zijn eerste seizoen werd hij meteen kampioen, om in 2014 de beker én de supercup te winnen. In 2016 beproefde hij zijn geluk in Turkije bij Gaziantepspor, de club die in 2019 failliet ging. Daarna volgde twee jaar Heracles Almelo en drie jaar FC Groningen. Begin april tekende Van Hintum een eenjarig contract bij PEC Zwolle, met een optie voor nog een seizoen.
“Ik ben bij PEC Zwolle één van de oudere spelers met de nodige ervaring. Het begeleiden van jonge spelers gaat dan eigenlijk automatisch. Waar dat dan overgaat? Zelf ben ik nogal een fan van krachttraining. Dan wijs ik die jongens erop hoe belangrijk dat is.”

Afbeelding
'Zwolle deelt vakanties' wil iedereen een keer op vakantie laten gaan Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 23 uur geleden