ZWOLLE - Youp Kok winnaar van de Salverda Topscorers Trofee 2022.
ZWOLLE - Youp Kok winnaar van de Salverda Topscorers Trofee 2022. (Foto: Pedro Sluiter)

“Ik denk wel dat het terecht is”

· leestijd 2 minuten Sport

(Door Erik Riemens)

AMATEURVOETBAL – Hij was in coronatijd tot twee keer goed op weg, maar toen werden de competities niet afgemaakt. Uiteindelijk zegevierde Youp Kok van SVI dan toch. De topschutter van SVI schoot 15 keer raak. Dat aantal werd met 2 vermenigvuldigd, waardoor hij met 30 punten won. Tweede werd Jarno van Essen van Be Quick’28 met 18 treffers, wat een puntentotaal van 27 opleverde. Derde werd de man die de meeste goals liet aantekenen Wahid Shimeri. Hij maakte 22 treffers, goed voor 22 punten.

Zoals bekend hanteert de Salverda verkiezing de regel: hoe hoger het niveau, hoe meer een doelpunt oplevert. “Ik denk dat het wel terecht is”, zei Kok met een kleine kwinkslag om daarna de teamprestatie van SVI te roemen. De bijbehorende teamprijs kwam dan ook goed uit. “We hebben een fantastische groep, dat is ook een reden dat ik hier blijf, want ik heb wel wat appjes gehad. Ik heb bij SVI echt vrienden voor het leven gemaakt en ondanks dat een aantal jongens stopt, zit er nog veel potentie in het team.”

Jarno van Essen uit Wapenveld was naar eigen zeggen niet bekend met de Salverda verkiezing. Maar mooi dat hij tweede werd. Hij hield er een geweldige transfer aan over naar Go Ahead Eagles. “Ik sluit in eerste instantie aan bij Jong Go Ahead Eagles en dan is het aan mij hoever ik kan komen”, aldus de goalgetter van Be Quick’28.

Uitdaging

Wahid Shimeri van Dieze West was niet aanwezig. Teamgenoot Eugène Webb nam de prijs in ontvangst en deed dat met de nodige bravoure. “In de derde klasse gaan we ook bovenin meedoen. Daarvan ben ik overtuigd. In de vierde klasse misten we toch af en toe de uitdaging.”
Het was sowieso een geweldig seizoen voor Dieze West. Vanaf de eerste dag stond de ploeg van trainer Tom IJzerman bovenaan, ging als een wervelwind van start en was twee duels voor het einde van de competitie uitgeraasd met de dikverdiende titel. En omdat Dieze West slechts 20 tegengoals om de oren kreeg, kreeg het ook nog de bokaal voor de minste tegengoals. Doelman Nick Bouwman ontving die prijs.
Bij de dames gingen de handen op elkaar voor SVI. Die ploeg werd kampioen, leverde met Lotte Bos de nummer vier topschutter, maar kreeg uiteindelijk de prijs voor de minste tegengoals. “Ik draag ‘m op aan onze verdediging, want ik had toch geen reet te doen”, aldus doelvrouw Meike Aitink, die slechts elf keer werd gepasseerd.

Het trio winnende vrouwen op de topscorerslijst bestond allereerst uit de niet aanwezige Alieke Kale van ZAC. Ze produceerde 19 goals, goed voor een puntentotaal van 28,5. WVF, als enige keurig in sponsorkleding, ging er tot genoegen van Van Leeuwen vandoor met de tweede prijs. In dit geval topscorer Maud Broeksema. Ze vierde het kampioenschap, scoorde maar liefst 37 keer en staat met haar 16 jaar nog aan het begin van wellicht een mooie loopbaan. “Maar ik blijf gewoon bij WVF hoor”, antwoordde ze. 

Drive

En dan de winnares. Yvette van Daelen, die acht jaar lang bij PEC Zwolle voetbalde en inmiddels succesvol spits is van Be Quick’28. Ze maakte in de topklasse 17 goals, wat haar puntentotaal op 42,5 bracht. Daarmee won de Be Quick’28 ook de teamprijs. “Ik heb het hier prima naar mijn zin en natuurlijk is het heel anders dan bij PEC. Je drive is anders en ik heb me al snel aangepast aan het niveau.” Het gewonnen geldbedrag kwam volgens haar prima van pas. “We hebben binnenkort ons teamuitje.”

Uitslagen Salverda Trofee

Topscorer vrouwen:

1. Yvette van Daelen
2. Maud Broeksema
3. Alieke Kale

Topscorer mannen:

1. Youp Kok
2. Jarno van Essen
3. Wahid Shimeri

Minst gepasseerde verdediging vrouwen

1. SVI

Minst gepasseerde verdediging mannen

1. Dieze West

Beste team vrouwen

1. Be Quick’28

Beste team mannen

1. SVI

ZWOLLE - De winnaars van de Salverda Topscorers Trofee 2022.
ZWOLLE - De prijswinnende topschutters van de Salverda Topscorers Trofee 2022.
De prijswinnende topschutters van de Salverda Topscorers Trofee 2022. Links winnares Yvette van Daen met Maud Broeksema naast haar. Nummer drie Alieke Kale ontbrak.
Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 15 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 20 uur geleden