Thomas van den Belt hier in actie tegen Almere City. Tegen Feyenoord werd met 3-1 verloren. De eerste nederlaag sinds 28 oktober 2022.
Thomas van den Belt hier in actie tegen Almere City. Tegen Feyenoord werd met 3-1 verloren. De eerste nederlaag sinds 28 oktober 2022. (Foto: Pedro Sluiter)

PEC Zwolle houdt Feyenoord lang tegen, maar buigt toch

· leestijd 1 minuut Sport

PEC ZWOLLE – “Nee dit was zeker geen ingecalculeerde nederlaag. We zijn hier gekomen om de volgende ronde te bereiken”, aldus Thomas van den Belt donderdagavond na de 3-1 nederlaag tegen Feyenoord.

(door Erik Riemens)

Dick Schreuder, die in november 2021 zijn debuut als hoofdcoach van PEC maakte in het uitduel tegen Feyenoord (4-0 verlies), had voor de bekerwedstrijd de opstelling behoorlijk veranderd. In de achterhoede stond Bram van Polen links, Sam Kersten centraal en Daijiro Chirino aan de rechterkant. Een middenveld met twee vooruitgeschoven middenvelders: Davy van den Berg en Melayro Bogarde, met daarachter Van den Belt.

Onder de lat

Hangend voorin Samir Lagsir en Gervane Kasteneer, met Ryan Thomas en Haris Medunjanin deel uitmakend van de voorhoede. PEC speelde dus niet met echte wings, oftewel opkomende vleugelverdedigers. Op de bank onder andere Ghörlich, Taha, Van Hintum en Schendelaar, want de plek onder de lat werd ingenomen door Mike Hauptmeijer.

Juiste positie

“De bedoeling was om met name de middenvelders wat vast te zetten, alleen Feyenoord heeft heel veel individuele kwaliteiten. Het verschil met andere ploegen waar we in de KKD tegen spelen, merk je meteen in het veld. Feyenoord speelde wel best vaak de lange bal, dat konden we redelijk pareren. Als zij de tweede bal hadden, kwamen zij vaak in de juiste positie en daardoor werd het voor ons eigenlijk alleen maar tegenhouden”, analyseerde Van den Belt.

Dat tegenhouden gold niet voor de absolute beginfase, want PEC Zwolle kwam al in de tweede minuut op voorsprong. Een afgevallen bal werd door Medunjanin op fantastische wijze in de kruising geschoten: 0-1. Het was de eerste Zwolse treffer in De Kuip sinds 2008. Hierna zette Feyenoord aan en kwam PEC maar moeilijk onder die druk vandaan. Nog voor rust zorgden Mats Wieffer na een foutje van Hauptmeijer - die verder een prima wedstrijd keepte -  en Danilo die de bal wat gelukkig tegen zijn hoofd kreeg, voor de 2-1 tussenstand.

Vervelend gevoel

“Ik sta hier toch een beetje met een vervelend gevoel, omdat in de eerste helft twee goals tegenkrijgen uit standaardsituaties. Wat we ons kunnen verwijten is dat we vooral voor rust te onrustig waren en iets te vaak de lange bal zochten. In de tweede helft probeerden we het nog wel. Op het moment dat de 3-1 viel ging het voetballend wel wat beter, maar dat kwam ook omdat Feyenoord het een beetje liet lopen”, aldus Van den Belt, die na het wisselen van Kersten centraal kwam te spelen.

Donderdagavond Kuipavond

Schreuder wisselde sowieso maximaal, ongetwijfeld met het oog op het topduel zondag uit tegen Heracles Almelo. Thomas speelde een helft, verder werd onder andere Van Polen gewisseld. Van den Belt mocht de hele wedstrijd blijven staan en had ook wel genoten van een donderdagavond Kuipavond.
“Ik heb hier een keer eerder gespeeld en viel toen in, maar dat was in coronatijd, dus zonder publiek. Toen vanavond het luik openging en ik al die misschien wel 40.000 toeschouwers zag, was dat wel heel mooi om mee te maken hoor.”

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 14 uur geleden
De rechtbank in Zwolle.
Boete voor verkeersongeval met drie slachtoffers in Kampen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Lokale initiatieven gezocht voor donaties ter waarde van 50.000 euro Algemeen 19 uur geleden