Dick Schreuder aanschouwt de wedstrijd tegen Jong Ajax.
Dick Schreuder aanschouwt de wedstrijd tegen Jong Ajax. (Foto: Pedro Sluiter)

Trainer Dick Schreuder werkt elke dag aan een beter PEC Zwolle

· leestijd 4 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Over twee dagen leidt de thuiswedstrijd tegen Almere City een drukke en vooral gewichtige januarimaand in voor PEC Zwolle. Trainer Dick Schreuder kijkt er met zijn staf en selectie naar uit, maar blikt ook terug op het afgelopen half jaar. “Ik ben tevreden met hoe het tot nu toe gaat, maar ik ben ook de eerste die zegt dat alles altijd beter moet.”

(door Erik Riemens)

Eerst maar eens het programma deze maand. Na Almere wacht het bekerduel uit tegen Feyenoord, de zondag erna staat de topper in Almelo tegen Heracles op het programma, daarna volgen twee thuiswedstrijden tegen runner-up VVV Venlo en staartploeg Top Oss. Op de laatste maandag van januari speelt PEC het inhaalduel uit tegen Roda JC.

Op zijn plek

“Ik vind het vooral mooi voor deze selectie en ik hoop op een leuke maand, al is die in mijn ogen niet bepalend. Het liefst speel je van week tot week met de vaste basis, nu geven we mogelijk wat jongens rust. We hebben afgelopen seizoenshelft best veel spelers gebruikt en soms waren we zoekende als het ging om de basiself. Het valt nu allemaal op zijn plek, maar dat betekent niet dat andere spelers niet belangrijk zijn.”

“Er wordt gezegd dat we een grote groep hebben. Dat is zo, maar in principe mogen nog zeventien spelers in de Onder 21 spelen. Het is een bewuste keuze om die jonge jongens elke dag verder te ontwikkelen. Over hun ontwikkeling ben ik zeer tevreden. Kijk eens naar Younes Taha. Hij kwam hier binnen voor nul euro, misschien is hij nu wel vijf tot zeven ton waard. En over Thomas Beelen hoeven we het helemaal niet te hebben, dat geldt ook voor Thomas van den Belt.”
“Op de eerste training heb ik tegen die jonkies gezegd van jullie moeten die twee oudjes uit de basis spelen. Daarmee bedoel ik Bram van Polen en Bart van Hintum. Daijiro Chirino kostte niets, ontwikkelt zich heel erg goed en aan hem hangt nu ook een prijskaartje. Als het hem lukt om Bram uit de basis te spelen, dan doen we het prima met zijn allen. Maar voorlopig hebben Bart en Bram nog heel veel waarde om die jonge jongens beter te maken.”

Abnormaal

“Ook over de teamontwikkeling ben ik tevreden. We staan er goed op. Dat weet ik omdat er elke dag keihard gewerkt wordt door de staf, de selectie en de mensen op de club. En dat we het goed doen, blijkt ook wel uit de data. Kijk je naar het aantal schoten, kansen en balveroveringen op de helft van de tegenstander, dan staan we bovenaan. Vorig jaar in de eredivisie stonden we op bepaalde onderdelen zelfs tweede achter Ajax, dat is eigenlijk abnormaal.”
“Als je al die data analyseert, dan kan het bijna niet beter. We hebben dat meerdere keren en momenten ook teruggezien in wedstrijden, waarbij overigens de 3-0 nederlaag tegen Dordrecht het absolute dieptepunt was. De eerste helft thuis tegen ADO Den Haag waren we zo dominant, maar verliezen we toch. Uit tegen Den Bosch tot de 1-1 hetzelfde, die wedstrijd winnen we wel, want het gaat uiteindelijk om het resultaat.”
“We staan nu tweede, op een promotieplek. Ik teken er meteen voor als we daar aan het einde van het seizoen ook nog staan. Het doel is winnen en goed voetbal spelen. Ik denk dat als je kijkt naar alle veranderingen, dat we heel goed op schema liggen qua resultaten en ontwikkeling. We worden als team en individueel steeds sterker.”

Andere werkelijkheid

Zonder verleden geen heden en dat geldt ook voor PEC Zwolle. Nog steeds zijn de afgelopen seizoenen van invloed op het dagelijks werk van Schreuder en zijn staf. Realisme is dan ook het toverwoord. “We weten allemaal dat PEC de laatste seizoenen op het randje geleefd heeft van wel of geen degradatie. Er zijn financiële risico’s genomen en de club heeft jaren boven zijn stand geleefd. Ik ben met een andere werkelijkheid aangenomen en die was dat er geen financiële problemen waren. Er zijn mij dingen niet verteld en wel beloofd.”

Snijden

“Toen ik kwam had PEC vier punten en was degradatie bijna een feit. Beelen en Chirino moesten bijvoorbeeld vertrekken, maar mochten onder mij blijven. Mijn opdracht was simpel: ‘probeer er het beste van te maken en we gaan daarna werken aan een goed gestructureerd plan om binnen twee jaar terug te keren naar de eredivisie.’ Ik zou in de Keukenkampioen Divisie met hetzelfde budget kunnen doorgaan. Dat bleek vanwege de financiële positie toch niet mogelijk. Het is de helft en dat betekent nogal wat. Het scoutingsplan kon aan de kant en we hebben veel moeten snijden. Laatst kreeg ik een berichtje van een supporter waarom wij Mats Seuntjens van Fortuna Sittard niet gehaald hadden (speelt nu bij RKC, red.). Het antwoord is simpel, omdat wij zo’n speler echt niet kunnen betalen.”

“De afgelopen zomer hebben we hard gewerkt om de selectie op peil te brengen, ik denk dat we zo’n kleine drie miljoen euro te besteden hadden. Lennart Thy vormde daarin de buitencategorie, maar voor de rest betekende het veel jeugd inpassen en steeds goed kijken naar wat financieel haalbaar was. Zo moet je de komst van Mrkonjic en Vellios ook zien. Daarnaast moeten we het hebben van constructies zoals met Bart van Hintum en Ryan Tomas. Bart wilde graag nog minimaal een jaar voetballen en heeft hier eerder gespeeld. Ryan heeft veertien maanden aan de kant gestaan en wil hier graag weer fit worden. Al geef ik toe dat het een risico blijft.”

Failliet

“Ik denk dat de club een groot aandeel had kunnen hebben door uit te spreken van wat is er nu daadwerkelijk aan de hand? Ik snap dat supporters daar vragen over hebben”, aldus Schreuder. “Waarom moesten er spelers weg? Omdat er geld nodig was. Je was transparant geweest door te zeggen dat je aan eind van seizoen geldproblemen had en dat je Mees de Wit vroegtijdig moest verkopen. Anders was de club misschien wel failliet geweest. Gelukkig is dat nu niet zo. Je mag dus blij zijn dat er mensen zijn (bedoeld wordt Frans van de Kolk en Meine Breemhaar, red.) die aan de achterkant garant staan voor in dit geval drie miljoen euro. Die mensen zijn er niet veel en daarom moet je ze koesteren. “
“Als er een speler verkocht wordt, kan ik het geld niet investeren, want het gaat eerst naar de club. We kunnen écht alleen wat doen wanneer we promoveren. Misschien komt er dan meer budget. Nu zijn we vooral bezig met de toekomst, maar alles in een stramien van dat er geen geld is.”

Voetbalbedrijf

“Dat geldt ook als het gaat om de trainingsaccommodatie. We hebben een prima hoofdveld in het stadion en trainingsveld. Gelukkig kunnen we vaker gebruik maken van het vierde veld. Alleen dat is voor nu. We hebben het wel over een voetbalbedrijf hè. Ik ben dit niet gewend, maar maakt mij dat dan te kritisch? Dat vind ik niet. Ik zit er bij PEC iedere dag bovenop om te zorgen dat we met zijn allen het maximale eruit halen. Ik ben tevreden met hoe het tot nu toe gaat, maar ik ben ook de eerste die zegt dat alles altijd beter moet.”

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54