Anton Cramer, voorzitter De Boog. "We hebben mindere jaren gekend, maar we klimmen weer uit het dal.”
Anton Cramer, voorzitter De Boog. "We hebben mindere jaren gekend, maar we klimmen weer uit het dal.” Foto: Pedro Sluiter

Bij WRZV De Boog sta je nooit meer buitenspel

· leestijd 1 minuut Sport

ZAALVOETBAL - Het is al jaren het motto van de Zwolse voetbalclub voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapten. ‘Bij WRZV De Boog sta je nooit meer buitenspel.’ Na moeizame coronajaren wordt iedere donderdag weer volop getraind in de WRZV-hallen. ”We krijgen langzaamaan weer blosjes op de wangen.”

(door Harry Bouwhuis)

Dat zegt preses Anton Cramer die in 2019 de voorzittershamer overnam van Judith Overhein. “Joop van Ommen en Jan van Eeden waren destijds de oprichters. Mooi dat Janita, de dochter van Jan, nog zo betrokken is bij de vereniging. Vooral oud-voorzitter Bert Klaassen heeft veel voor De Boog betekend. Toen de voorzittersfunctie vacant kwam benaderde Joop mij. Het was niet het meest ideale moment om in te stappen. Ik kreeg nauwelijks tijd om de club te leren kennen. Alles lag stil. Toen we weer begonnen vond ook nog de verhuizing plaats naar de nieuwe WRZV-hallen. Voor de leden een enorme stap. Want onze doelgroep hecht namelijk erg aan een veilige sportomgeving en vastigheid.”

Regiofunctie

WRZV De Boog had jarenlang een regiofunctie met een mooie en spannende competitie. Door de afsplitsing van de regio Meppel, moest de club het echter doen met minder leden en bovendien ook financieel een flinke stap terug doen. De zaterdagcompetitie verviel, maar er zijn plannen om weer een nieuwe competitie op te zetten. “Voorlopig streven we naar zo’n acht toernooien per jaar, waaronder één in samenwerking met PEC United. We verheugen ons erg op het buitentoernooi op zaterdag 3 juni bij HTC. Na De Swollenaer en Conrad Catering hebben we in Ilionx weer een hele mooie naamgever en sponsor gevonden.” Op de site van WRZV De Boog is nog altijd een geweldige clip van de middagpauze van dit unieke toernooi te zien. Harm Wolters, een echte ambassadeur voor de gehandicaptensport, zingt daar met een prachtige cast het clublied ‘WRZV De Boog, de mooiste club van Zwolle’. Het wordt nog vaak gezongen.

Veel mensen hebben in de loop der jaren dan ook hun steentje bijgedragen. Zoals ambassadeur en erelid Martijn van Dijk. Naar hem werd afgelopen november het voorplein van het huidige WRZV-complex vernoemd. Cramer: “Hij deed alles voor de club, niet alleen zelf voetballen maar hij pakte ook allerlei klussen op. Door zijn handicap is voetballen helaas voorbij, maar hij blijft een echte clubman. De oprichter van Novon Schoonmaakbedrijf Jacco Vonhof was destijds bij één van de ‘winnerstoernooien’ coach van het team waarin hij voetbalde. Dankzij hem vond Martijn daar een baan. Prachtig toch?”

Veel voor terug

Wat was Cramers drijfveer om voorzitter te worden? “Ik vind dat iedereen moet kunnen sporten. Met mijn kennis en ervaring hoop ik daaraan bij te dragen. Je krijgt er veel voor terug. Enorm veel spelplezier, maar ook de geweldige inzet van iedereen. We hebben mindere jaren gekend, maar klimmen nu weer uit het dal.. Ik merk aan de beleving dat het goede gevoel weer helemaal terugkomt.”

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11