Een typisch sfeerbeeld zaterdagmiddag in Zwolle Zuid.
Een typisch sfeerbeeld zaterdagmiddag in Zwolle Zuid. Foto: Pedro Sluiter

Volop hardloopplezier tijdens 10 Mijl Zwolle Zuid

· leestijd 1 minuut Sport

HARDLOPEN - Bij Wijkcentrum SIO in Ittersum staan zaterdag ruim 1300 deelnemers aan de start van loopevenement 10 Mijl van Zwolle Zuid. “We hadden 1500 inschrijvingen, maar er is altijd een percentage dat niet komt opdagen”, zegt één van de organisatoren Peter Jansen. 

(door Harry Bouwhuis)

Jansen weet dat de interesse in loopevenementen na corona weer toeneemt. “Vorig jaar toen de Halve Marathon van Zwolle weer werd hervat duurde het lang voordat de inschrijving vol was. Dit jaar was het binnen twee dagen weer als vanouds.”

Mooie loop

Het scheelde maar weinig of de 10 Mijl van Zwolle-Zuid had ook kunnen bijgezet in het rijtje van opgedoekte Zwolse lopen zoals de Stadshagenrun en de Aalanden-loop.
”Op een gegeven moment neemt het aantal vrijwilligers, maar ook sponsoren af. Ook wij waren eigenlijk al gestopt. Met Frits de Vries en Eric Haasjes hebben we het evenement toch weer nieuw leven ingeblazen, want dat verdient deze mooie loop echt. Het parcours is fantastisch met de Schellerbergweg, de dijk langs de IJssel en via Harculo weer terug. En dit grote parcours biedt nog zeker plaats aan zo’n tweeduizend deelnemers. We kunnen dus nog vooruit.”

Een belangrijk punt blijft altijd het vinden van vrijwilligers. Jansen: ”We hebben ervoor gekozen om sportverenigingen te benaderen en ’in ruil’ voor een donatie in de clubkas om op deze manier aan vrijwilligers te komen. Dat heeft heel goed uitgepakt. Net als de werving van deelnemers aan de Kidsrun. We hadden er 250 aan de start. Daar zijn we blij mee. Het zijn tenslotte de lopers van de toekomst.”

Goede doelen

Ondanks de wat gure wind, viel er zaterdag na afloop geen onvertogen woord bij de finish. Winnaar op de tien mijlen wordt Robert van der Stelt met een tweede plek voor BB-loper Tim den Besten. Sander Kloosterziel (AV PEC Zwolle) pakt de derde plaats. Bij de vrouwen wint Yoni Geerlings, vóór Emma Kok en Germien Krul.
Een deel van de opbrengst werd door de organisatie geschonken aan drie goede doelen: My Zwolle, Kids Zwolle en Jeugdfonds Sport en Cultuur.