Rugby Club Zwolle sloot het seizoen met winst af tegen Rugby Club Roosendaal.
Rugby Club Zwolle sloot het seizoen met winst af tegen Rugby Club Roosendaal. Foto: Pedro Sluiter

Rugbyclub Zwolle ziet na moeilijk seizoen bij de mannen toch een rooskleurige toekomst

· leestijd 1 minuut Sport

RUGBY - Het bleek voor de rugbyers van RC Zwolle niet het seizoen waarop werd gehoopt. Een voorlaatste plek in de eerste klasse en vermoedelijk degradatie. Alhoewel? “De rugbybond is nog bezig met een herindeling van de competities met een andere opzet. Daar houden we ons maar aan vast. Maar het was inderdaad een seizoen van vallen en opstaan”, zegt aanvoerder Paul Kuijpers.

(door Harry Bouwhuis)

Vorig seizoen zwaaide rugbyicoon Hans Peter ‘HP’ van Heusden af. Hij was op interim-basis actief als hoofdcoach bij de Zwolse club. De opvolger van de markante voormalig caféhouder uit Amsterdam-Zuid, Reinier Laurijsen hield het echter in de winterstop al voor gezien in Zwolle. “Een prima coach qua oefenstof”, benadrukt voorzitter Daan van Rooijen. ”Maar de reistijd brak hem op. Dat kostte motivatie en de klik werd dan ook minder. Jammer dat het niet gelukt is.”
Captain Kuijpers is dankbaar dat Neville Andrews en ook anderen de taken daarna overnamen. “We hebben alles gegeven, ondanks de vele blessures. Maar dit was niet het seizoen wat we vooraf voor ogen hadden. Gelukkig wonnen we het laatste competitieduel met 29-28 van RC RCC.”

Nieuwe start

Preses Van Rooijen kenmerkt die thuiszege op de rugbyclub uit Roosendaal als een nieuwe start. ”Dat besef leeft ook bij de spelers. Het antwoord over degradatie of handhaving ligt nu bij de bond. Het zou mooi zijn als we ook komend seizoen weer op dit niveau spelen. Ik schat die kans overigens best hoog in. En het is goed voor onze talenten. Neem bijvoorbeeld Loek ter Horst. Hij wordt binnenkort achttien jaar en is speler van het Nederlands jeugdteam. Op eerste klasse niveau kan hij zich in Zwolle prima door ontwikkelen.” 

Waar de mannen het heel lastig hadden in de eerste klasse, deden de rugbyvrouwen het op hetzelfde niveau prima. Het combinatieteam met rugbysters uit Havelte en Dwingeloo onder de naam RC Big Zwingeloo, sloot de competitie af met een knappe derde plek. “Daar zijn we best trots op”, aldus Van Rooijen. 

“We zijn nu bezig om voor de mannen een nieuwe trainer aan te trekken. Er hebben al de nodige gesprekken plaatsgevonden. Een puntje is wel dat de meeste goede trainers uit het westen komen. Maar ik ga ervan uit dat het allemaal goed komt. Tot die tijd zijn we zelfsturend.” Van Rooijen voorziet dan ook een rooskleurige toekomst voor zijn club. ”Rugby wint aan populariteit. Komend seizoen hebben we voor het eerst in de clubhistorie een team U18.”

Gasttraining bondscoach

De club kijkt eerst vooral uit naar donderdag 25 mei, wanneer bondscoach Lyn Jones op het rugbycomplex op De Marslanden een gasttraining geeft. ”We zijn blij en trots dat wij als RC Zwolle onderdeel zijn van een tour van gasttrainingen langs diverse clubs. Naast de bondscoach zijn ook technisch directeur Kristof Vanhout en enkele internationals in Zwolle van de partij.”

Afbeelding
Leger des Heils heeft collectanten nodig in Zwolle Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Fractie GroenLinks Zwolle biedt kijkje achter de schermen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden