Ody Velanas:
Ody Velanas: "Ik denk dat wij het prima hebben gedaan." Foto: Pedro Sluiter

Beste bedoelingen van PEC Zwolle niet toereikend voor resultaat tegen Feyenoord

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Natuurlijk wil je een wedstrijd ingaan met de allerbeste bedoelingen, door strijd aan de dag te leggen, alles uit jezelf te halen en er vol voor te gaan. Dat had PEC Zwolle trainer Johnny Jansen zijn elftal ongetwijfeld ingepeperd, maar het leidde zondag tot niets tastbaars. Een freeweelend Feyenoord zette af en toe aan en dat was goed genoeg voor een zege  (0-2). “Toch denk ik dat we het prima gedaan hebben, alleen verliezen we door twee individuele fouten, analyseerde PEC-aanvaller Ody Velanas.

(door Erik Riemens)

Hoewel Jansen in het perspraatje vrijdag aangaf Feyenoord te willen bestrijden met ongekende vechtlust, duelkracht en het als team bij elkaar te blijven, was de Rotterdamse topploeg vanaf minuut één de patroon op het speelveld. Spelers vonden elkaar gemakkelijker, lieten de bal van voet naar voet gaan met een bedoeling en hoefden zich uiteindelijk niet eens buitensporig druk te maken. 

Volop ijver

Het was echt niet zo dat PEC Zwolle het nu verkeerd deed. PEC was alleen aanvallend ontmanteld door de ziekte van de spitsen Lennart Thy en Ferdy Druijf en probeerde dat zeker in de beginfase te compenseren met volop ijver en stevige overtredingen.
“Normaal willen we in eigen huis volop druk zetten, maar dat ga je tegen zo’n goede tegenstander als Feyenoord natuurlijk niet doen. We wilden inzakken in een 4-4-2 systeem en vanuit daar in de as de bal veroveren en in de omschakeling gevaarlijk worden”, legde de 25-jarige Velanas het tactisch plan bloot. “Verdedigend was ik een extra middenvelder, aanvallend speelde ik linksbuiten. Daar speelde ik bij NAC Breda eerst ook, waarna ik doorschoof naar de nummer tien positie. Ik heb geen voorkeur, ik kan op beide posities uit de voeten.”

Lullig en lelijk

En dan terug naar de wedstrijd. Hoewel Feyenoord het tempo volgens Feyenoord trainer Arne Slot te laag hield, leidde het spelbeeld na ruim 20 minuten tot de openingstreffer. Hoe dat doelpunt tot stand kwam, was lullig en lelijk tegelijk. Een klutssituatie waarbij PEC Zwolle doelman Jasper Schendelaar niet betrouwbaar en bekwaam handelde, door mis te grijpen en langs de bal te springen. Daardoor kon Feyenoord spits Santiago Giménez uit de draai scoren: 0-1.

Structuren

Daarna veranderde er eigenlijk niets. PEC Zwolle leverde arbeid, Feyenoord het voetbal. Dat merkte Velanas ook in het veld. “Ze spelen met twee nummers zes, zoeken vandaar uit steeds snel de zijkanten en dan komt er iedere keer een backspeler overheen. De structuren zijn gewoon heel goed, maar ik vind toch dat wij tevreden kunnen zijn over onze uitvoering.”

Ook na rust etaleerden beiden team dezelfde spelopvatting, al duurde het niet lang voordat de 0-2 erin lag. Giménez strafte olijk Zwols verdedigen meteen af: 0-2. De PEC aanhang hoefde niet te roepen om Vellios, want de Griek stond net als Dean Huiberts in de basis. Beiden overtuigden niet, Huiberts werd voortijdig gewisseld en Antony Fontana maakte zo zijn eerste competitieminuten. Jansen en zijn technische staf keken ongetwijfeld likkebaardend naar de Rotterdamse bank met Ramiz Zerrouki, Alireza Jahanbakhsh en de Zwollenaren Thomas van den Belt en Beelen; laatstgenoemde mocht nog een goed kwartier meedoen.

Amper tot kansen

Het moet gezegd PEC Zwolle probeerde er tot het slotakkoord wel iets van te maken en liep zeker niet angstig achteruit. Het kwam alleen amper tot kansen in de hele tweede helft. Vellios had er nog eentje, maar in plaats van direct te schieten, wachtte hij te lang op wat Younes Namli ging doen, het schot van Vellios strandde vervolgens. Huiberts werd weggestuurd na een prima steekpass van Velanas, maar zijn inzet strandde voortijdig. Zo kabbelde de wedstrijd naar het einde, schoot Jahanbakhsh nog op de lat en bleef het uiteindelijk 0-2.

Velanas stond toen inmiddels aan de kant, hij was naar eigen zeggen op en vroeg zelf om een wissel. “We merkten dat er wat te halen viel, misschien zelfs wel een gelijkspelletje. Vorige week verloren we door een domme penalty van Heracles, nu door twee individuele fouten van Feyenoord. Daar moeten we van leren. Als we dat doen, dan komen de drie puntjes vanzelf. Daarvan ben ik overtuigd.”

PEC Zwolle - Feyenoord
PEC Zwolle - Feyenoord
PEC Zwolle - Feyenoord
PEC Zwolle - Feyenoord
PEC Zwolle - Feyenoord
PEC Zwolle - Feyenoord
PEC Zwolle - Feyenoord
Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14