Dean Huiberts tegen Jong AZ. Net als toen, maakte hij vrijdag tegen Willem II de negentig minuten weer eens vol. Archieffoto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle boekt koninklijke zege tegen Willem II

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Het had veel weg van het uitduel tegen MVV. Voetballend zoveel beter, jezelf belonen door op 0-2 te komen, alleen in Tilburg maakte het resultaat het verschil. PEC Zwolle versloeg vrijdagavond na een 1-2 ruststand Willem II uiteindelijk met 2-3. “Het voelde vooral voor rust oppermachtig aan”, aldus PEC-middenvelder Dean Huiberts.

(Door Erik Riemens)

PEC Zwolle pakte de zaken tegen de Tilburgers inderdaad meteen goed aan. Dat deed het overigens in dezelfde opstelling als vorige week tegen FC Den Bosch. Never change a recordteam, moet trainer Dick Schreuder gedacht hebben. Dus ook met Huiberts in de basis, die na het thuisduel tegen Jong AZ op 10 februari voor het eerst weer de volle negentig minuten speelde.
“We spelen de laatste tijd wat anders. Ik ben niet echt een wingback, maar een van de drie nummers zes op het middenveld. Als het kan en de ruimte is er, dan kan ik aan de rechterkant uitzakken of mijn momenten vooruit kiezen”, legde Huiberts uit.

Aan het lopen

De beginfase was eigenlijk een blauwdruk van de laatste weken. Veel Zwols balbezit, het gemakkelijk laten rondgaan van de bal en met Ryan Thomas en Thomas van den Belt beschikt PEC Zwolle over twee dynamische middenvelders die vooruitdenken en doen.

“Het leek inderdaad wel op die wedstrijd uit tegen MVV. We voetbalden de eerste helft heel goed. Sterk aan de bal, op de juiste momenten de vrije man vinden en kansen creëren. Het lukte ons om Willem II aan het lopen te krijgen door het spel te verplaatsen, waardoor er ruimtes kwamen. Die benutten wij goed en we maakten twee prima goals”, analyseerde Huiberts. “Het voelde vooral voor rust oppermachtig aan. Wel jammer dat je door een standaardsituatie dan toch nog een doelpunt tegen krijgt. Op die manier hebben wij het onszelf nog onnodig lastig gemaakt.”

En inderdaad. De twee Zwolse goals kwamen op het scorebord, door het betere positiespel van PEC Zwolle. Thomas stond na iets meer dan tien minuten aan de basis van de 0-1. Hij kwam aan de linkerkant goed door, legde vervolgens prima terug op Haris Mendunjanin die simpel binnenschoot. Ook daarna bleef PEC Zwolle het spel bepalen en was het voetballend meerdere malen beter dan Willem II, dat sinds 11 december zonder nederlaag was.

Geweldige pass

Aan de treffer van Tolis Vellios ging halverwege de eerste helft een geweldige pass van Davy van den Berg vooraf. Met de bal door het midden wist de Griek wel raak: 0-2. Heel lang kon PEC Zwolle niet genieten van de ruime voorsprong, want uit een corner kopte Erik Schouten amper vijf minuten later de 1-2 binnen. Van den Belt had meteen de marge weer op twee kunnen brengen, maar hij koos voor een geplaatste bal, waardoor Joshua Smits kon redden in de Tilburgse goal.

Hard op de lat

Tot aan de rust gebeurde er niet zoveel en dat was eigenlijk ook aan het begin van de tweede helft het geval. Wel kwam PEC Zwolle er minder en minder uit. Kansen waren er wel aan beide kanten. De ingevallen Gervane Kastaneer schoot hard op de lat, maar het was Willem II dat de betere mogelijkheden kreeg en een opportunistisch veldoverwicht had. Jeremy Bokila en Jesse Bosch waren zeer kansrijk, maar PEC Zwolle hield stand.

Uit een van de tegenaanvallen legde Huiberts de bal breed op Mendunjanin die een kleine tien minuten voor tijd opnieuw raakschoot. Daarmee leek de wedstrijd beslist en speelde PEC – dat Anthony Fontana liet debuteren – het duel gecontroleerd uit. Even werd het spannend toen in de 90ste minuut Michael de Leeuw nog scoorde, maar daar bleef het bij.

Zwaarbevochten

PEC boekte zo de 20ste zege van het seizoen en houdt Heracles Almelo na 28 duels op drie punten afstand. Opvallend: beide teams hebben exact hetzelfde doelsaldo: 78-32. “Deze zege was zwaarbevochten en juist dat maakt het wel lekker dat je zo’n wedstrijd alsnog wint”, besloot Huiberts.

Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden