Tolis Vellios.viel net als tegen Sparta in, maar kwam niet tot scoren.
Tolis Vellios.viel net als tegen Sparta in, maar kwam niet tot scoren. Foto: Archieffoto: Pedro Sluiter

PEC Zwolle zet progressie nog niet om in punten

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – De eerste van zes Overijsselse derby’s is zondagmiddag voor PEC Zwolle in Enschede geëindigd in een 3-1 nederlaag. PEC kon lang mee met FC Twente, maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen. “We verdienen een succes”, aldus PEC Zwolle trainer Johnny Jansen.

Door Erik Riemens

PEC Zwolle begon met Lennart Thy in de basis, de spits vergezelde aanvalsleider Ferdy Druijf in de frontlinie, waarbij Druijf de meest vooruitgeschoven spits was. Lennart Czyborra was na zijn magere optreden vorige week, verwezen naar de bank. Dat betekende dat Davy van den Berg meer teruggetrokken aan de linkerkant speelde en PEC Zwolle met vier verdedigers aantrad met Thomas Lam daar vlak voor.
“Czyborra heeft de laatste anderhalf jaar weinig gespeeld. Toch had ik wat meer van hem verwacht, met name fysiek gezien. En met Thy en Druijf wilden we wat sneller de lange bal spelen, om zo wat onder die druk van FC Twente uit te voetballen”, legde Jansen uit.

Wrang

Toch was er - anders dan in het oefenduel medio juli tegen Twente (2-3 verlies) in Hattem – niet meteen sprake van een Tukkerse stormloop. Wel had de thuisploeg de overhand, al werd het sporadisch gevaarlijk. Het was dan ook wat wrang hoe de Enschedese voorsprong zich na twintig minuten aandiende. Michal Sadilek schoot op goal, maar de bal werd dusdanig aangeraakt dat PEC-keeper Jasper Schendelaar kansloos was: 1-0.

Hoewel Twente het initiatief had, werd het niet echt meer gevaarlijk. PEC Zwolle ook niet veel, maar uit een van de weinige aanvallen, kwam wel de gelijkmaker op het bord. Younes Namli werd als afsluiter van een goedlopende aanval, de diepte ingestuurd. Op het moment dat hij FC Twente keeper Lars Unerstall wilde omzeilen, neergelegd door de doelman.  Druijf bleek kalm en schoot de strafschop koeltjes raak: 1-1.

Stormloop

Dat was ook de ruststand. Twente had eerder al noodgedwongen twee keer moeten wisselen, PEC kwam in de tweede helft met dezelfde elf het veld op. Nu begon de thuisploeg wel met een stormloop. Eerste kopte Robin Pröpper maar net naast, vervolgens ging Sem Steijn alleen op de Zwolse goal af, maar tackelde Van den Berg perfect op tijd en weer even later belette Eliano Reijnders Ricky van Wolfswinkel de toegang tot een treffer, al zag Twente daar ook een penalty in.

Er waren toen nog geen tien minuten gespeeld en PEC was in die fase nog niet in de buurt geweest van de goal van FC Twente. De grootste kans was andermaal niet aan Steijn besteed. Het kappen en draaien ging hem goed af, de afwerking liet tot Zwolse opluchting te wensen over. Dat laatste gold zeker voor Druijf, hij kreeg na een uur een kans met een zwaar kaliber, maar hij schoot wild naast.

Competitiedebuut

Het had het sein moeten zijn voor PEC, om er meer uit te komen en nog meer aan het voetballen te komen, dat gebeurde niet echt. Wel wisselde PEC-trainer Johnny Jansen twee keer. Lam en Van den Berg maakten plaats voor Czyborra en het competitiedebuut van Nick Fichtinger (19). Die twee invallers stonden na 70 minuten aan de basis voor een aanval, waaruit Druijf had moeten scoren toen keeper Unnerstall de bal losliet. Dat gebeurde niet.

Dat scoren deed FC Twente wel, een kwartier voor tijd. Steijn kreeg uit de kluts de bal vrij voor de voeten en schoot hard raak in het dak van de Zwolse goal: 2-1. Tolis Vellios verving daarna Younes Namli, waardoor PEC met drie spitsen ging spelen en verwoed op zoek ging naar de gelijkmaker. Dat impliceerde ook de derde wissel: Divaoi Bobson voor Eliano Reijnders. Het deed er uiteindelijk niet toe. Sterker nog, in de blessuretijd schoot Michel Vlap een vrijebal via de paal achter Schendelaar: 3-1. En daar bleef het bij.

Druk

PEC Zwolle kon net als vorige week tegen Sparta lang goed mee met een club uit het linker eredivisierijtje van vorig seizoen, maar staat na twee duels wel met lege handen. Zondag wacht het thuisduel tegen FC Utrecht, dat na twee wedstrijden ook nog puntloos is. Of er druk opstaat? “Druk is er altijd. De jongens hebben vandaag in ieder geval alles gegeven en verdienen een succes. Ik heb nu ook weer genoeg dingen gezien, waarmee we vooruit kunnen”, sloot Jansen hoopvol af.

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen gisteren
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13