Johnny Jansen: "Ik focus mij op waar ik wel invloed op heb."
Johnny Jansen: "Ik focus mij op waar ik wel invloed op heb." Foto: Pedro Sluiter

Johnny Jansen wil met PEC Zwolle ieder jaar stapje vooruit

· leestijd 3 minuten Sport

PEC ZWOLLE - Na het duel tegen Heerenveen, heeft PEC Zwolle exact de helft van de 34 competitiewedstrijden gespeeld. De balans is een veilige elfde plek in de eredivisie. Voor trainer Johnny Jansen het sein dat de club op de goede weg is. “Ieder jaar een heel klein stapje vooruit, dat past bij PEC Zwolle.”

(door Erik Riemens)

Het is een mooi moment om terug te blikken op zijn eerste half jaar bij PEC Zwolle. Op 27 juni tekende hij een contract voor twee seizoenen met een optie voor nog een jaargang. “Ik zat net in Beiroet bij Safa toen PEC belde, terwijl het de bedoeling was dat ik in een heel andere omgeving een jaar van huis zou zijn en samen met vriendin en dochter een nieuw bestaan zou opbouwen. Ik vond het een hele stressvolle week, omdat ik na een dag thuis alweer op het veld stond.”

“Het werken met je collega’s en met de spelers in een voetbalomgeving, dat verliep eigenlijk heel soepel. Ik kan goed werken bij PEC. Ja sommige zaken zoals de trainingsfaciliteiten kunnen echt beter, maar daar is al zoveel over gezegd. Ook door mij. Daar wil ik het niet meer over hebben. Het is mij niet tegengevallen, maar ook niet meegevallen.”

Overboord

Oud-technisch directeur Marcel Boudesteyn gaf aan dat PEC na het vertrek van Dick Schreuder op zoek ging naar een trainer die die lijn voorzette en kwam zo bij Jansen terecht. “In de gesprekken werd duidelijk dat PEC weer terug wilde naar 4-3-3, in plaats van 5-3-2 of 3-5-2. Alleen hoe ga je dat doen als nieuwe trainer? Niet door alles overboord te gooien, maar door stapje voor stapje te kijken hoe je dat kan veranderen. Ik heb veel gesproken met de staf, met spelers over hoe wij in de eredivisie het beste konden voetballen. En ik stelde vragen om vervolgens mijn eigen dingen daaraan toe te voegen.”

“Ik heb wel een aantal trainers die mij geïnspireerd hebben en wat extra’s voor mij betekenen, zoals Foppe de Haan. Hij staat voor passie. Henk Heising die helaas overleden is, maar zijn tijd zover vooruit was als het ging om performance. Gert-Jan Verbeek die écht duidelijk kon zijn, Hennie Spijkerman, die altijd rust uitstraalde en Dwight Lodeweges. Die man is tactisch absoluut de beste en heeft zoveel voetbalkennis. Hij sluit - als zijn agenda het toelaat - structureel twee keer per week aan bij ons en dient als klankbord. Voor ons is hij heel waardevol. Dwight zit er echt heel blanco in.”

Kritiek

“Wij en dat is de staf, maar zeker ook de spelersgroep vinden dat realisme de beste manier is om ons te handhaven. Dat is ons plan en is ook iets waar het team achterstaat. De spelers zeiden van ‘het is prachtig wat we vorig jaar gedaan hebben, maar of we zo een niveau hoger ook kunnen spelen, is nog maar de vraag.’ Je praat echt over een veel hoger niveau. Daarom is het nu ook zo belangrijk dat we spelers in hun kracht zetten.”
“Of het altijd even spectaculair is? En de kritiek die we weleens krijgen van supporters? Ik krijg het heel weinig mee, want ik lees het niet. Ik zit niet op die platforms en ik moet zeggen dat het in het stafoverleg ook niet vaak besproken wordt. Ik focus mij op waar ik invloed op heb.”
“Dat supporters een mening hebben is alleen maar goed. En als ze mij vragen naar de manier van spelen en het waarom, dan leg ik het uit, maar dat is het dan ook. Ik loop er niet voor weg, maar ik spreek ook supporters die vinden dat we wel goed voetballen en we horen ook weleens dat we een van de ploegen zijn die het beste positiespel spelen van de eredivisie.”

Jansen is overall dus best tevreden met wat PEC tot nu toe heeft laten zien, al praat hij vaak over verbeteren en professionaliseren. Het tactisch strijdplan smeden en het analyseren van de tegenstander, waarbij video-analyse steeds belangrijker wordt, het moet iedere week leiden tot resultaat. Komt dat er ook uit?

Maximale

“Uit tegen Ajax dacht ik echt van dit is goed wat we nu laten zien. Thuis tegen Fortuna Sittard speelden we heel volwassen en hadden we lang en veel balbezit op hun helft. In Volendam waren we na een matig begin heel effectief en tegen Heracles en Go Ahead Eagles vond ik het in bepaalde fases goed, maar in de eindfase juist weer niet. Over RKC en NEC thuis, was ik echt niet tevreden.”
“Toch overheerst bij mij wel een soort van trots. Ik vind dat we met zijn allen het maximale eruit halen. Deze selectie is prettig in de omgang, werkt elke dag keihard en kan ook gewoon goed voetballen. Spelers ontwikkelen zich steeds meer en beter, ook op een andere positie dan dan dat ze gewend zijn.”
“Ook vind ik dat we nu staan waar we horen te staan. Nu gaat het erom dat we ons handhaven in de eredivisie, groeien in de organisatie en in de faciliteiten. En dat we elke dag de dingen weer iets beter doen met de beperkte middelen die we hebben. Ieder jaar een heel klein stapje vooruit, dat past bij PEC Zwolle.”