Davy van den Berg wordt bejubeld na zijn treffer.
Davy van den Berg wordt bejubeld na zijn treffer. Foto: Hans Smit

PEC Zwolle laat zich ringeloren door RKC Waalwijk

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Het drieluik potentiële winstpartijen is door PEC Zwolle afgetrapt met een nederlaag tegen RKC Waalwijk. Zaterdagavond laat liet PEC het vooral na rust compleet afweten tegen een makkelijker en beter voetballend RKC, dat notabene als de minst scorende eredivisieploeg afreisde naar Zwolle: 1-2.

(door Erik Riemens)

PEC Zwolle begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat het bij winst keurig zevende zou staan. En dat met duels tegen staartploegen Volendam en NEC in het verschiet. Aan de beginfase te zien, was dat best wel een realiseerbaar scenario. Een volley van Younes Namli had alles in zich van een openingstreffer, maar de bal belandde op RKC-keeper Etienne Vaassen, de rebound kon niet door Zico Buurmeester binnengewerkt worden.

Boost

“Ik vind ook dat wij in zulke wedstrijden bovenliggend moeten zijn”, aldus Davy van den Berg, de maker van de enige Zwolse goal. “Dat waren we in bepaalde fases ook, maar dan moet je daar meer meedoen. En doordat je een goal weggeeft, in dit geval de 1-2, geef je ze juist een boost en we wisten dat ze ons op de counter wilden pakken.”

Onbedoelde startsein

Dat doelpunt van Chris Lokesa, waar Van den Berg op doelde, viel vlak na rust. PEC kwam in de eerste helft ook al op achterstand. Na een klein kwartier werd een voorzet van rechts door Filip Stevanovic afgerond. Het was het onbedoelde startsein van een mindere fase van PEC. Tweede ballen waren voor de Waalwijkers, die het middenveld meer en meer in handen hadden en vooral gevaarlijk waren met diepgang aan de zijkanten.
Een uiteindelijk afgekeurde treffer van Sam Kersten deed het duel kantelen. Helemaal toen Van den Berg wel goed stond om die tweede bal te winnen en magnifiek raakschoot van randje zestien meter: 1-1.

Er was toen nog een kwartier te gaan in de eerste helft. Er kwamen ook wel wat kansen, waaronder een kopbal van Bram van Polen en een schot van diezelfde Van den Berg, maar het bleef 1-1 tot rust. In de tweede helft was de hernieuwde voorsprong voor RKC zo onfortuinlijk als wat. Chris Lokesa schoot, Thomas Lams inzet maakte PEC keeper Jasper Schendelaar kansloos: 1-2. “Dat was pech, maar dat vind ik toch iets te gemakkelijk, want we roepen het over ons zelf af. Overal een stapje te laat, niet fris genoeg en we waren te slapjes.”

Niets klaar

Na die tegentreffer knakte er wat bij PEC. Ferdy Druijf en Ody Velanas wisselden na een uur spelen Eliano Reijnders en Ryan Thomas af. Op zoek naar nieuw elan, op jacht naar de gelijkmaker en op hoop van zegen. Maar om nauw te zeggen dat PEC de prooi in het nauw dreef, daar was niets van te merken. Het was tam en tandeloos en daar veranderde het inbrengen van Tolis Vellios ook niets aan. PEC speelde in de tweede helft eigenlijk helemaal niets klaar, behalve een bijna rake kopbal van Lam in het slotsignaal.
“We kiezen dan te snel voor de diepe bal vooruit, dat is gewoon niet ons ding. Daar hadden zij helemaal geen moeite mee”, concludeerde Van den Berg, die patent lijkt te hebben op het maken van mooie goals. “Welke ik mooier vond? Denk toch die uit bij Almere.”

Meer lading

Door de nederlaag staat PEC nu tiende op de ranglijst, maar weet het dat de winnaar van datzelfde Almere tegen Heracles zondagmiddag over Zwolle heengaat. Het belangrijke uitduel tegen Volendam krijgt komend weekend zodoende nog meer lading, want de verschillen onderin zijn heel minimaal.