Younes Namli:
Younes Namli: "We hebben ons gameplan goed uitgevoerd." Archieffoto: Hans Smit

PEC Zwolle sluit jaar af met goed gevoel en resultaat tegen Ajax

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE –  PEC Zwolle sluit het jaar 2023 af met een grote, maar ook met een ietwat gemaakte glimlach. In de Arena werkte PEC een 2-0 achterstand weg en werd het dankzij Lennart Thy uiteindelijk keurig 2-2. En daar had niemand rekening meegehouden, al had er meer ingezeten. “Knap om hier een punt te pakken, maar als er een kans was om van Ajax te winnen, dan was het vandaag wel”, aldus Younes Namli.

(door Erik Riemens)

Ooit opende zangeres Trijntje Oosterhuis de Amsterdam Arena met het lied De Zee. Die vergelijking ging zeker op het tijdens deze editie tussen Ajax en PEC Zwolle. PEC kreeg vooral in de eerste helft een zee aan ruimte om te voetballen en om goed positiespel te spelen. Alleen deed het daar te weinig mee.
Gezien de stijgende lijn die Ajax ingezet heeft en het terechte verlies van PEC Zwolle vorige week tegen NEC, had menigeen vooraf ingezet op een klinkend Amsterdams resultaat. Dat zat er eigenlijk geen moment in. Daarvoor speelde Ajax veel te zwak en was PEC Zwolle bij vlagen de brutale en betere ploeg.

Zo zonde

“We hadden steeds een mannetje meer op het middenveld en als ik er dan bijkwam, dan waren we helemaal in overtal. We hebben ons gameplan goed uitgevoerd, genoeg kansen gecreëerd en ik vond het verrassend dat Ajax pas zo laat wat anders is gaan spelen. Verdedigend stond het bij ons ook goed compact, alleen ik sta hier toch wel met een dubbel gevoel. Echt zo zonde dat we deze wedstrijd niet winnen”, liet Namli andermaal weten. 

Het  goede spel van PEC Zwolle resulteerde in een drievoud aan karaatskansen, wat dat waren ze stuk voor stuk. Davy van den Berg had een vrije schietkans, Bram van Polen schoot met een stuit en leek te scoren, maar Jorrel Hato redde op de lijn en Ody Velanas had wellicht de grootste mogelijkheid, maar hij schoot van dichtbij tot Zwolse ontsteltenis naast.

Snijvlak van buitenspel

Hoewel Ajax verreweg het meeste balbezit had, was het maar wat povertjes wat de Amsterdammers lieten zien. Wonderwel kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Na ruim een half uur kon Brian Brobbey de bal gemakkelijk intikken, op het snijvlak van buitenspel. Vlak na rust maakte de Ajax spits op wat fortuinlijke wijze de 2-0 en leek het gedaan met de hoop en het geloof van PEC Zwolle in een goed resultaat.

Historisch gezien, zat dat er op voorhand eigenlijk niet in. De laatste dertien onderlinge competitieduels werden allemaal door Ajax gewonnen. De laatste zege die Zwolle in de competitie boekte op de Amsterdammers dateert zelfs van 21 september 1988. Johnny van ´t Schip deed toen niet mee bij Ajax. De huidige trainer van Ajax was er zondag tegen zijn oude club ook niet bij, vanwege het trouwfeest van zijn zoon in Australië.

Geest te hebben

PEC-aanvaller Lennart Thy maakte op aangeven van Namli met wat fortuin de 2-1. Er was toen nog een half uur te spelen. Ineens leek PEC weer wat de geest te hebben. Met een aantal wissels, ging het zelfs op jacht naar de gelijkmaker. Anselmo Garcia Mac Nulty, Velanas, de sterke Davy den Berg en ook de hard werkende Ferdy Druijf werden gewisseld. Tolis Vellios, Eliano Reijnders, Damian van der Haar en ook Divalo Bobson kwamen erin. Trainer Johnny Jansen gokte daarmee op wat snelheid voorin en zette de drang naar voren nog meer in.

Uiteindelijk bracht het PEC wat het ook toekwam. Van Polen zette voor, Vellios hield in een duel twee Ajacieden bezig, beroerde de bal met de hand, waarna Thy met een omhaal de 2-2 maakte. En daar bleef het bij, want de VAR oordeelde niet bestraffend over de handsbal, die Vellios wel degelijk maakte.

Opvallend kritisch 

Een bonuspunt, een verdiend punt, wat voor label het punt ook kreeg, het was hoe dan ook een prima resultaat. Daardoor sluit Zwolle de eerste seizoenshelft af met 18 punten uit 16 wedstrijden en staat het keurig elfde,
Toch was Namli opvallend kritisch: “Er zaten een paar wedstrijden tussen waarin we onszelf tekort hebben gedaan: Heracles uit, Go Ahead Eagles en RKC thuis. We hadden gewoon zes punten meer moeten hebben. Vandaag hielden wel 90 minuten de focus, hadden we dat in die duels ook gedaan, dan had er veel meer ingezeten.”

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 11 uur geleden