Invaller Anour El Azzouzi in duel met Lasse Schöne:
Invaller Anour El Azzouzi in duel met Lasse Schöne: "Ik denk dat ik drie goede invalbeurten achter de rug heb." Foto: Hans Smit

NEC brengt pijnpunten PEC Zwolle helder aan het licht

· leestijd 2 minuten Sport

PEC ZWOLLE – Het laatste thuisduel in kalenderjaar 2023, finishte voor PEC Zwolle in een 1-3 nederlaag tegen NEC. Onverwacht, ongelegen, maar zeker niet onverdiend. De Nijmeegse ploeg legde andermaal de Zwolse pijnpunten bloot: het beschikken over snelle, technisch onderlegde buitenspelers die voor diepte en dreiging kunnen zorgen. En die heeft PEC Zwolle niet.

(door Erik Riemens)

Op dat vlak mag NEC zich rijk rekenen met Elayis Tavsan en Sontje Hansen. PEC heeft op de flanken een naar binnendraaiende Younes Namli en Ody Velanas die aanvallend weliswaar aan de bal steeds beter wordt, aldus trainer Johnny Jansen vrijdag in het perspraatje, maar beiden missen die snelheid om de achterlijn te halen en met puike voorzetten te komen. Al waren juist Namli en Velanas in de beginfase de meest gevaarlijke aanvallers aan Zwolse zijde.

Grote ruimtes

Invaller Anouar El Azzouzi, die in de rust de zieke Thomas Lam verving, had zo zijn eigen verklaring voor de nederlaag. “In de eerste helft kwamen we te veel in grote ruimtes te spelen en waren we in duels soms net te laat. Dan moet je compact spelen en op de juiste momenten met het hele team druk zetten. En na rust kom je heel snel met 0-2 achter, maken we nog wel de 1-2 en wilden we doordrukken, maar in plaats van dat wij de 2-2 scoorden, kwamen zij op 1-3 en toen was het gespeeld.”

Als een wervelwind. Zo gingen beide ploegen van start. Bij NEC draaide Tavsan PEC-linksback Anselmo Garcia Mac Nulty helemaal horendol en de ploeg van coach Rogier Meijer scoorde zelfs al binnen vijf minuten door Bram Nuytinck, die prima inkopte. Alleen de assistent-scheidsrechter constateerde nipt buitenspel.

Veel beter

Ook daarna had NEC, dat de luxe had om de wat zieke Lasse Schöne in eerste instantie op de bank te houden, het middenveld robuust in handen. Dirk Proper,  Mees Hoedemakers en vooral Magnus Mattsson zetten de Nijmeegse lijnen uit en bedienden vandaar uit de snelle buitenspelers Tavsan en Hansen. Het vinden van de vrije man, het op de juiste momenten diepte zoeken en langdurig balbezit. Dat deed NEC allemaal veel beter dan PEC.
Van de voorsprong van NEC, keek niemand dan ook op. Vanaf links zette Hansen de bal voor, die leek aan iedereen voorbij te gaan, maar Tavsan was het die bij de tweede paal vlak voor rust de 0-1 maakte.

Het was echt niet zo dat PEC Zwolle slecht speelde, maar het was simpelweg niet genoeg wat er gebracht werd. Trainer Johnny Jansen wisselde halverwege twee keer, Lam en Garcia Mac Nulty ruimden het veld, de Spaanse Ier werd overduidelijk geslachtofferd. Ook Ryan Thomas verdween na rust al snel met een blessure van het toneel. Eliano Reijders, El Azzouzi en Zico Buurmeester waren hun vervangers.

“Toen ik hier kwam was ik geblesseerd, de laatste weken gaat het steeds beter, dat merk ik ook omdat de trainer mij vaker de kans geeft. Ik denk dat ik drie goede invalbeurten achter de rug heb. Die lijn wil ik doortrekken en een vaste waarde worden. Ik heb niet voor niets hier voor drie jaar getekend”, aldus El Azzouzi.

Afstemming

Direct in de tweede helft werd het 0-2, de afstemming aan de Zwolse linkerkant was er niet, NEC-rechtsback Bart van Rooij legde met links aan en de bal verdween binnen een halve minuut achter PEC-keeper Jasper Schendelaar: 0-2. De verdubbeling van de voorsprong deed NEC heel goed, want PEC kwam er niet echt aan te pas. Voor beide doelen was er ook verderop in de wedstrijd de nodige bedrijvigheid, al waren de mogelijkheden wel wat minder kansrijk dan voor rust.

Tolis Vellios werd nog gebracht, maar het was uiteindelijk Namli die van buiten naar binnen dribbelde en hard in de korte hoek de 1-2 binnenschoot. Er was toen nog een goed kwartier te spelen, met even later Nico Serrano er nog bij, was het een kwestie van hoop en zegen. Maar verder dan hoge ballen vanaf de zijkanten – al werd de achterlijn amper gehaald – kwam PEC niet. Geen hoop, geen zegen dus, maar wel een derde Nijmeegs doelpunt. NEC scoorde in de slotfase de 1-3 toen invaller Youri Baas zich prima vrijkapte en raakschoot:

Lef

Natuurlijk, PEC heeft 17 punten uit 15 wedstrijden en dat valt te prijzen, maar net als Almere en Heerenveen verloren de Zwollenaren al acht keer deze competitie. Oftewel meer dan de helft van het aantal gespeelde duels. Alleen RKC, Vitesse en Volendam deden het slechter. En dan speelt PEC zondag ook nog tegen Ajax, de ploeg in vorm. “Ik denk dat we daar moeten laten zien wat we kunnen en zeker met lef moeten voetballen, ook tegen Ajax”, keek El Azzouzi al vast vooruit.

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40