Jeroen van Leeuwen, hier nog als algemeen manager bij PEC Zwolle, is weg bij de KNGU.
Jeroen van Leeuwen, hier nog als algemeen manager bij PEC Zwolle, is weg bij de KNGU. Archieffoto: Hans Smit

Jeroen van Leeuwen per direct weg bij KNGU

· leestijd 1 minuut Sport

TURNEN - Zwollenaar Jeroen van Leeuwen legt per direct zijn functie als technisch directeur bij de KNGU neer. Hij was sinds mei 2022 in dienst bij de KNGU en als technisch directeur verantwoordelijk voor de talent- en topsportprogramma’s binnen het dames- en herenturnen. Er is een verschil van inzicht ontstaan over de wijze waarop met deze programma’s optimale resultaten geboekt kunnen worden. 

Dit heeft geleid tot een vertrouwensbreuk tussen enkele leden van de technische staf en Van Leeuwen, zo schrijft de KNGU vrijdag op de website.

Belangrijke pijlers

“Bij mijn indiensttreding waren de uitdagingen binnen de gymnastiekunie en de turnsport zeer groot”, blikt Van Leeuwen terug op zijn start bij de KNGU. “Vanuit dit vertrekpunt hebben we een heel heldere wens en ambitie vastgesteld met twee belangrijke pijlers; een veilig en integer (top)sportklimaat en op sportief gebied weer meedoen met de wereldtop. Voor mij zijn deze twee doelstellingen altijd leidend geweest in mijn werkzaamheden als technisch directeur en ik ben trots op de grote stappen die wij hierin hebben gezet.”

Hart en ziel

“Dat ik nu, middenin het transitieproces en zo vlak voor de Spelen, mijn functie neerleg, is een heel moeilijke maar weloverwogen beslissing én is voor mij heel teleurstellend. Maar ik wil geen concessies doen aan de voor mijzelf en de sport belangrijke kernwaarden als vertrouwen, integriteit en transparantie. Ik wens mijn collega’s, sporters en iedereen die zich met hart en ziel inzet voor de turnsport het allerbeste en kijk uit naar fantastische prestaties op de aankomende Spelen”, aldus Van Leeuwen, oud-algemeen manager bij PEC Zwolle en voorheen directeur van SportService Zwolle.

Moedig besluit

KNGU-directeur Remco Boer respecteert de keuze van Van Leeuwen. “Ik vind het een moedig besluit van Van Leeuwen om zijn functie neer te leggen. Binnen en buiten de organisatie is veel waardering voor de invulling die hij heeft gegeven aan de functie van technisch directeur. Onder zijn leiding hebben zowel het heren- als het damesteam zich gekwalificeerd voor de Olympische Spelen van 2024. Het is bewonderenswaardig hoe de turnsport onder zijn leiding in relatief korte tijd weer positief op de kaart is gezet.”