Afbeelding
Aangeleverd

Alles over de woningmarkt in Zwolle

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Een oververhitte huizenmarkt met een veel grotere vraag dan aanbod, en sterk stijgende prijzen? In het verleden had dit vaak vooral betrekking op de woningmarkt in het westen van het land. Dat is nu niet meer het geval, het woningtekort breidt zich nu ook verder uit over het land. Om diverse redenen is de vraag naar woningen ook in de rest van het land sterk gestegen, waardoor de prijzen overal de pan uitrijzen. Ook in de provincie Overijssel, en dan specifiek in Zwolle. 

Woningprijzen drijft huizenkopers naar het oosten

Vanwege onder andere de krediet- en de stikstofcrisis zijn er de afgelopen jaren veel minder woningen bijgebouwd dan eigenlijk nodig is. De bevolking in ons land groeit nog steeds gemiddeld met ongeveer 100.000 per jaar, en al deze mensen moeten ook een dak boven hun hoofd hebben. Vooral in de Randstad was vanwege de concentratie van bedrijven daar de vraag altijd erg groot. Door de stijgende woningprijzen en het schaarse aanbod werd het echter steeds lastiger daar een leuke en betaalbare woning te vinden. Als gevolg daarvan weken steeds meer woningzoekenden uit naar omliggende gemeenten. Maar ook daar zijn de woningen intussen zo duur geworden dat veel mensen hun wensen en eisen moeten aanpassen. Steeds meer huizenkopers trekken daarom naar het oosten van het land.

Ook corona zorgt voor trek naar het oosten

Het laatste jaar heeft echter ook nog een andere oorzaak gezorgd voor een grote trek naar het oosten. Nu door de coronamaatregelen mensen veel meer thuis werken en minder buiten de deur kunnen doen, zijn van veel mensen de woonwensen veranderd. Ze hoeven niet meer zo nodig dichtbij hun werk te wonen, ergens in hoogbouw in of bij de stad. Nu aanwezigheid op werk veel minder belangrijk wordt, gaat men daarom liever op zoek naar een grotere woning met werkruimte, een fijne buitenruimte en een groenere omgeving.

En dit is te zien in de cijfers. In zowat alle noordelijke en oostelijke provincies namen het aantal hypotheekaanvragen sterk toe. Overijssel spande echter de kroon met een stijging van 37 procent. Dit zal waarschijnlijk het gemiddelde hypotheekbedrag verder omhoog stuwen. Om binnen je budget een leuke woning te vinden, wordt het steeds belangrijk een aankoopmakelaar in Zwolle bijvoorbeeld in te schakelen. Dat overigens het gemeentebestuur van Zwolle het woningtekort wil terugdringen, blijkt wel uit de plannen over vier jaar woningen te gaan bouwen op het terrein van de IJsselhallen.

Woning verkopen in Zwolle?

Zijn jouw woonwensen ook veranderd, en wil je doorstromen naar een andere woning? Dan wordt aangeraden je goed te laten adviseren door een makelaar in Zwolle bij de verkoop van de oude woning. Aangezien je maar een keer de kans je woning aan woningzoekenden te presenteren, moet het wel gelijk goed zijn. Je wil immers de beste prijs voor je woning, en vaak is dit ook echt nodig omdat de nieuwe woning ook in waarde is gestegen. Omdat de kosten koper van de nieuwe woning geheel zelf gefinancierd dienen te worden, is het handig om te kijken hoe je kunt besparen op de kosten voor de verkoop van je oude woning. Zelf de bezichtigingen doen maakt het inschakelen van een verkoopmakelaar bijvoorbeeld al een stuk goedkoper.

Afbeelding
Pluim 2023 Vrienden van de Stadskern Zwolle naar transformatie voormalig Provinciehuis Algemeen 22 feb, 16:31
Afbeelding
Legendarisch feest Lipgloss krijgt vrijdag 23 februari nieuwe editie in Hedon Algemeen 22 feb, 15:30
Afbeelding
Fraterhuis Academie over reclame in film Algemeen 22 feb, 14:06
Afbeelding
Betoverend, muzikaal avontuur over de rivier van beeldend multitalent Steef de Jong Algemeen 22 feb, 11:52
Afbeelding
Billy Boem club vanaf 15 april: Doe- en praatclub voor kinderen, met een thuissituatie waar het niet altijd even makkelijk loopt. Algemeen 22 feb, 10:16
Afbeelding
Het is bijna weer tijd voor eerste wielerklassieker van 2024: Salverda Bouw Ster van Zwolle aantrekkelijke opener van wielerseizoen Partnerbijdrages 22 feb, 08:40