Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hoe je makkelijk zelf je bedrijf promoot

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Reclame maken, het is op z’n zachts gezegd niet het leukste aspect van een eigen bedrijf. Vaak ben je duizenden euro’s kwijt aan een reclamecampagne en de vraag is altijd: heeft het daadwerkelijk effect? In plaats van het uitgeven van veel geld aan bedrijven die jouw reclame doen, kun je er ook voor kiezen om zelf je bedrijf te promoten. Het voordeel: het gaat altijd op jouw manier en het kost je veel minder geld. Zeker als je de tijd ervoor hebt, is het een goede manier om geld te besparen.

Zelf aan de slag

Echte ondernemers houden niet van reclame maken: het is natuurlijk veel aantrekkelijker om op een klus te zitten of producten te maken. Reclame en promotie is een soort noodzakelijk kwaad. Wij zijn er echter van overtuigd dat reclame maken veel leuker wordt als je er flink wat geld mee bespaart: en het kan ook heel makkelijk. In dit artikel behandelen we enkele dingen waar je over na moet denken voordat je zelf begint met het promoten van je bedrijf.

Ga contacten leggen

Het is belangrijk als eigenaar van een eigen bedrijf  om te netwerken. Je kent het gezegde vast wel: ‘netwerken is werken’. Het is dé manier om contact te leggen met nieuwe klanten, maar ook om samenwerkingen te starten met mede-ondernemers. Bouw jij bijvoorbeeld meubels, dan kan je gaan samenwerken met een zzp’er interieur designer en samen projecten maken. Of als je automaten maakt voor frisdrank, kan je samenwerken met een sportschool ondernemer. Contacten leg je het best op bijvoorbeeld beurzen, jaarmarkten en netwerkborrels.

Reclame prullaria

Als je op zo’n evenement een potentiële klant of een enthousiaste ondernemer hebt ontmoet, is het natuurlijk belangrijk om iets mee te geven. Anders zijn ze jou en jouw idee de volgende dag alweer vergeten. Geef een pen met daarop je website, een kladblokje met je naam en logo of een visitekaartje met daarop je contactgegevens erop mee. De volgende dag zal de persoon in kwestie nog eens aan je denken als hij de zakken van zijn jas leegt. Prullaria zoals visitekaartjes, flyers, pennen et cetera kunnen makkelijk worden vormgegeven en besteld op internet.

Website zelf maken

Overigens geldt dat ook voor websites maken: tegenwoordig zijn er hele makkelijke online programma’s waar je makkelijk een eigen website vorm kunt geven zonder veel digitale kennis. Het maken van je eigen website is vaak vele malen goedkoper dan het uitbesteden. Je bent er misschien een volle werkweek mee bezig, maar het scheelt veel geld.

Online netwerken

Naast een reclamecampagne op Facebook of Instagram is het ook belangrijk om als beste naar boven te komen in zoekmachines zoals Google. Door de artikelen, blogposten en teksten op jouw website op te vullen met de juiste sleutelwoorden, zorg je dat de zoekmachines jouw teksten beter herkennen. En in plaats van linkbuilding uitbesteden, kun je ook proberen om zoveel mogelijk verwijzingen op andere websites zelf te verzamelen: hoe meer verwijzingen naar jouw website, hoe populairder jouw website wordt en hoe hoger hij komt in Google.

Mond op mond

Alles wat we hierboven noemden is niet heel moeilijk, maar het moet wel gedaan worden. Je kunt in deze tijd niet zonder. Ben je te druk? Dan kun je natuurlijk ook het website bouwen uitbesteden. Eén ding blijft voor elke ondernemer belangrijk: kwaliteit leveren voor een goede prijs met een glimlach op je gezicht. De beste reclame is het hebben van tevreden klanten die hun kennissenkring inlichten over jouw kunsten. 

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54