Afbeelding
Beeld: by Tingey Injury Law Firm via Unsplash

Verdachten in ‘Zwolse drugsoorlog’ blijven vastzitten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Hij was het slachtoffer van een schietpartij op 26 oktober 2019 in de Zwolse wijk Holtenbroek, maar Emin Y. liet zich niet onbetuigd. Hij schoot terug met een automatisch vuurwapen en blijft vastzitten op verdenking van een poging tot doodslag in een zaak die als onderdeel wordt gezien van de ‘Zwolse drugsoorlog’.

In die vermeende strijd rond de handel in harddrugs in Zwolle staan twee kampen tegenover elkaar. En bij beide ‘partijen’ worden meerdere personen verdacht van een of meerdere pogingen leden van de andere groep te liquideren. Emin Y. (27) werd in de nacht van 25 op 26 oktober 2019 in zijn busje op de Klooienberglaan beschoten, mogelijk door Abas M. (26) en de 34-jarige Jaemy P. Hij werd geraakt, maar schoot terug met een automatisch geweer. Het busje van Emin werd doorzeefd door kogels. Abas en Jaemy staan in een andere strafzaak terecht. Mogelijk zijn nog twee schietpartijen in verband te brengen met dit drugsgerelateerde conflict. Want dat het om harddrugs gaat, is al bekend door de broers Ali en Emin Z. (29 en 27 jaar) uit Zwolle. Van hen zit alleen Ali nog vast. Deze broers worden verdacht van de handel in drugs. Opvallend volgens de officier van justitie was dat toen Emin Z. werd opgepakt, de gebruikers een melding kregen dat er een nieuwe ‘drugstelefoon’ in de lucht kwam. De handel moest door. Die bewuste telefoon was in bezit van Ali toen hij werd aangehouden, aldus de officier van justitie.

‘Terugschieten’

In een dossier die volgens advocaat Alwin Maarsingh ‘Terugschieten’ wordt genoemd, is duidelijk dat de verdediging meent dat Emin Y. weinig anders deed dan zichzelf verdedigen. Hij zit al maanden vast en dat maakt het voor Emin steeds lastiger om zijn koeriersbedrijf in de lucht te houden. Want ook niet helpt zijn de aanhoudende controles door de politie van de bestelbusjes van zijn bedrijf. De afgelopen drie maanden werden de busjes elf keer door de politie van de weg gehaald voor controles. “Iemand die zo onder het vergrootglas van justitie ligt, laat het wel uit zijn hoofd om de fout in te gaan’’, zei Maarsingh. De kans dat Emin dus een fout maakt terwijl hij vrij rond loopt is nihil, dus vroeg de advocaat de rechtbank om de hechtenis van zijn cliënt te schorsen. Ook advocaat Cem Polat wilde dat zijn cliënt Ali wordt vrijgelaten. Diens broer is al vrij en Ali wordt van nagenoeg dezelfde feiten verdacht. De officier verzette zich tegen vrijlating. De verdenking is ernstig genoeg.

De rechtbank besloot dat de twee heren vast blijven zitten. Op 9 februari wordt de zaak inhoudelijk behandeld.