Afbeelding
Foto: Eigen foto

Bedrijven op Hessenpoort in Zwolle maken terrein groener

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle wil een voorbeeld worden van een groen en duurzaam bedrijventerrein. De afgelopen twee weken zijn er 51 bomen geplant en hebben kerstbomen een nieuw thuis gekregen.

De bedrijven op Hessenpoort werken hieraan zelf mee op veelal verrassende manier: ze planten groenten, fruitbomen én kerstbomen. Het wordt dus niet alleen een groener terrein, maar ook een plek waar lokaal voedsel groeit en geplukt kan worden. Dit gebeurt allemaal in samenwerking met stichting Straatboer.

Kerstbomen

Eén van de deelnemende bedrijven is groothandel Ferm. Daar zijn de afgelopen twee weken negen fruitbomen geplant, maar ook 34 kerstbomen. Die kerstbomen – afkomstig van bedrijfsmedewerkers en inwoners van Zwolle - staan inmiddels op kale schaduwplekken waar verder amper iets wil groeien maar waar de kerstbomen het juist goed doen.

Lunch
“Wij plukten al courgettes, pompoenen, tomaten en boontjes tijdens de lunch, en nu planten we – behalve kerstbomen – fruitbomen om in de zomer te kunnen genieten van ons eigen fruit. Gezond voor de medewerkers, heerlijk even tijdens de lunch naar buiten en het is goed voor de biodiversiteit”, aldus Eddy Kok, Quality en Facility Director van Ferm International.


Aanstekelijk
Vergroen(t)en van een bedrijfsterrein lijkt aanstekelijk te werken. Zo hebben de buren, logistieke organisatie Transferro B.V., vorig jaar een tuin aangelegd met een hoge biodiversiteit. En hebben de andere buren, Zehnder Group Nederland, vorige maand het dak vol gelegd met zonnepanelen en afgelopen week ook veel fruitbomen geplant. “Op ons dak hebben we onlangs 3.600 zonnepanelen neergelegd en naast ons pand, op het grasveld, plaatsen we nu met Straatboer appel-, peren-, pruimen- en perzikbomen. Zo hopen we een duurzaam en biodivers voorbeeldterrein voor anderen te zijn”, vertelt Marjan Hendriksen, Facilitair Manager bij Zehnder.

Bedrijventerreinen in Nederland kunnen aan de hand van deze voorbeelden het duurzaam opwekken van energie, CO2 afvangen, biodiversiteit stimuleren en lokaal gezond voedsel produceren voor eigen medewerkers versnellen.