Afbeelding
Erik-Jan Berends

ANNO. Museum in de maak in Zwolle, presenteert plannen voor 2021

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - ANNO, het museum in de maak, brengt met haar nieuwste aanwinst dit jaar de verhalen van Zwolle naar de inwoners toe. Dankzij de Zwolse Verhalenbus, een mobiel museum, en allerlei andere activiteiten kunnen Zwollenaren ANNO binnenkort al meemaken in hun eigen stad.

Zwolle kon al kennismaken met het museum in de maak in 2020. ANNO presenteerde diverse programma’s en presentaties, zoals de exposities ‘Vrijheidsverhalen van Zwollenaren’ en ‘Het ambt aan de ketting’. Het afgelopen jaar stond daarnaast in het teken van de voorbereidingen tot realisatie van het nieuwe museum, het formeren van een nieuw team, het versterken van de band tussen de samenwerkingspartners en het ontwikkelen van het programma voor het komende jaar. ANNO werd zichtbaar met een nieuw banier in eigen huisstijl aan de gevel van de Melkmarkt en het lanceren van de website www.anno.nl.

Verbouwing
De bouwwerkzaamheden in het toekomstige onderkomen van ANNO aan de Melkmarkt zijn nog volop gaande. Deze locatie bestaat uit drie delen die elk een eigen bouwplanning hebben. Het jongste gedeelte wordt in de zomer van 2021 opgeleverd, het deel aan de Voorstraat is in het najaar van 2021 klaar en het Drostenhuis wordt begin 2022 opgeleverd. Direct na de gefaseerde oplevering worden de ruimtes ingericht. Naar verwachting opent ANNO in het voorjaar van 2022 haar deuren, maar in de aanloop daar naartoe kunnen inwoners van Zwolle het museum in de maak nu al meemaken.

Verhalen

De verhalen van Zwolle krijgen niet alleen en plek binnen de muren van het museum, maar komen juist ook erbuiten tot leven. Zwolle kent een rijke historie en er is veel te vertellen over bijzondere bekende en onbekende plekken in de stad. Zo is ANNO betrokken bij het presenteren van de resultaten van het archeologisch onderzoek in Academiehuis de Grote Kerk, waar stadsarcheoloog Michael Klomp onlangs nog een unieke vondst heeft gedaan: de muur van een romaanse kerk.

Foto’s

Dit jaar maakt ANNO samen met de Zwollenaren een begin met het ophalen van persoonlijke verhalen bij de ruim veertigduizend foto’s die oud-persfotograaf Dolf Henneke heeft gemaakt. De allerjongste Zwollenaren gaan hun stad ontdekken met Onna, het eendje uit ‘t Zwolse Prentenboek en Thomas a Kempis wordt in het kader van zijn 550e sterfjaar omgedoopt tot eigentijdse influencer. En inwoners kunnen binnenkort de Zwolse Verhalenbus door de wijk zien rondrijden waarmee nog meer activiteiten van ANNO zijn te ervaren.

Samenwerking
ANNO is een initiatief van stichting Allemaal Zwolle, Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de afdeling Erfgoed van de gemeente Zwolle. ANNO haalt en brengt alle verhalen over het verleden, heden en de toekomst van Zwolle. Museum, archeologie, bouwhistorie, monumenten en archief komen samen op één plek, onder één naam.


Wie meer wil weten over ANNO en de activiteiten voor het komende jaar kijkt op www.anno.nl.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden