Afbeelding
Pedro Sluiter

Advocaat wil plegers nepaanslag op Zwolse rapper horen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De twee mannen die in 2019 veroordeeld zijn voor het plegen van een nepaanslag op de Zwolse rapper Michael C. moeten getuigen in de zaak tegen hun vermeende slachtoffer. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag.

Rapper Michael ‘Makka’ C. werd in augustus 2018 bij zijn huis in Stadshagen overvallen door twee gemaskerde mannen. Een van hen hield een pistool op zijn hoofd. Dit alles was zichtbaar op beelden geschoten door de bewakingscamera bij het huis van C. Maar deze aanslag bleek knullig in elkaar gezet. Een buurtgenoot noteerde het kenteken van de auto waarmee de mannen vertrokken en al vrij snel werden de twee heren opgepakt. In de rechtszaak gaven ze aan dat alles in scene was gezet door Makka. De twee heren waren aspirant-lid van de broederschap Marron United, waarvan Makka toen de leider was. Hij gaf hun geld en het wapen. De twee heren reden verkeerd en appten vervolgens voorafgaand aan de ‘aanslag’ dat ze wat later kwamen. De ontvanger van dat bericht is volgens het Openbaar Ministerie Makka.

Publiciteitsstunt

De rapper had ook een motief, zei een van de plegers van de nepaanslag. Het ging volgens hem om een publiciteitsstunt. De ‘president’ maakte eerder een rapnummer dat draaide om de moord op een oom van hem. De aanslag moest lijken alsof de dader van die moord – een familielid – nu ook de aangever om wilde leggen. Beide ‘aanslagplegers’ kregen in januari 2019 een celstraf opgelegd. De rapper was maandag niet op de zitting aanwezig. Dit op afraden van zijn advocaat die vanwege code oranje na de hevige sneeuwval dit weekend de reis naar Zwolle niet kon maken. Op de zitting verzocht hij om de twee veroordeelde mannen te horen. Een van hen zou inmiddels in Duitsland wonen. De rechtbank wees dat verzoek toe. Op 28 juni moet de zaak wel inhoudelijk behandeld worden.