Afbeelding
Foto: Eigen foto

Henk Dubbeldam (83) bezorgt door weer en wind

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - Weer of geen weer, Henk Dubbeldam (83) zorgt ervoor dat weekblad de Swollenaer bij hem in de wijk tijdig in de brievenbus ligt. De oudste bezorger van All-Inn Verspreidingen pakte in de sneeuwrijke winterweek bij uitzondering de slee om zijn ronde te doen.

"Het bezorgen begon met een geintje", vertelt hij lachend. "Een goede kennis heeft een jaar of vier/vijf geleden naar de weekblad de Peperbus gebeld en gezegd dat haar echtgenoot - ik noem hem nu gekscherend mijn 'medevennoot' - en ik wel konden bezorgen. Zij heeft mij erg gesteund in de periode dat mijn vrouw in coma lag. Dus als ze een apart en eerbaar voorstel heeft, ga ik er op in." Dubbeldam stelde zichzelf meteen de voorwaarde dat hij het bezorgen minimaal een jaar zou doen. "Met de kinderen hadden we vroeger altijd de grap dat ze maar krantenbezorger moesten worden. Ik wilde me daarom wel bewijzen om opmerkingen achteraf te voorkomen." En zo geschiedde dat hij nu wekelijks met zijn 24 jaar oude Rabobankfiets de wijk bij het Engelse Werk in gaat. "Die fiets is van mijn schoondochter geweest", legt hij uit. "Ze heeft meegedaan aan de Olympische Spelen in Atlanta waar ze met het hockeyteam brons hebben gewonnen. Ze fietste op de Rabobankfiets in het Olympische dorp en mocht 'm na de Spelen mee naar huis nemen. Mijn neef Jeroen, zoon van mijn broer, pakte toen overigens goud in de paardensport."

"Soms vragen mensen me wel eens wat ik nou per uur verdien met bezorgen", vervolgt hij. "Dan antwoord ik dat dat niet te zeggen is, omdat ik teveel ouwehoer onderweg. Ik maak gemakkelijk contact met mensen. Van de grootste onzin, zie ik de humor nog in. Zo wil ik wel graag van het nieuws op de hoogte blijven, maar al die talkshows kijk ik niet meer."

Dubbeldam woont nog steeds op de boerderij waar hij in 1937 is geboren. "Bewoners van Hattem zeg ik 's winters wel eens dat ze aan de andere kant van het meer wonen als de IJssel weer buiten zijn oevers en hier tegen de dijk aan staat. Van ieder nieuw huis hier weet ik, mede dankzij het bezorgen, de oorsprong. Zo ken ik ook veel mensen. Ja, en zo lang de gezondheid me niet in de steek laat, ga ik lekker door met bezorgen."

'Van de grootste onzin, zie ik de humor nog in.'

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 14 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 14 uur geleden