Afbeelding
Pedro Sluiter

Zwollenaar krijgt celstraf voor veroorzaken explosie bij pand Meesterwerk

Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Voor het veroorzaken van een explosie in het pand van Meesterwerk aan het Diezerplein in Zwolle is maandag een man tot een celstraf veroordeeld. De brievenbus van het pand vloog bij de ontploffing in augustus meters door de lucht.

De 33-jarige Zwollenaar Bjorn de B. kreeg 360 dagen cel opgelegd, waarvan 227 dagen voorwaardelijk. Met aftrek van de dagen die hij in voorarrest doorbracht, betekent dit dat hij niet opnieuw de cel in hoeft. Medeverdachte Danylo van O. (28) is eerder dit jaar vrijgesproken.

Zwembroek

In de nacht van 13 augustus vorig jaar filmde een omwonende hoe twee slechts in zwembroek geklede mannen door de straat liepen. Er is opeens een flits te zien waarna het tweetal uit beeld verdwijnt. Enkele dagen eerder bedreigde De B. telefonisch een medewerker van Meesterwerk omdat zijn vriendin haar woning uit moest. Zelf zei hij op de zitting twee weken terug onschuldig te zijn. Zijn advocaat vroeg om vrijspraak omdat niet duidelijk is wie van de twee heren het zwaar stuk vuurwerk aanstak dat de ontploffing veroorzaakte. Duidelijk is wel dat De B. op de beelden zichtbaar is.

De rechtbank achtte wel bewezen dat het De B. was die de Cobra tot ontploffing bracht. Tegen de man was een jaar cel waarvan de helft voorwaardelijk geëist.