Afbeelding
Foto: Eigen foto

Jongerenproject Impacter Zwolle overstijgt gemeentegrenzen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Impacter Zwolle is drie nieuwe jongerencoaches rijker. Het team geeft vorm aan een project uit de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Het doel van Impacter is om jongeren van 14 tot en met 27 jaar inzicht te geven in hun eigen vaardigheden, zelfvertrouwen op te laten doen en te laten ervaren hoe het is om iets voor de samenleving te doen.

Coördinerend jongerencoach Judith Prins: “We kunnen niet wachten om zoveel mogelijk jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar wie ze zijn, wat ze willen en wat er écht bij ze past. Het zijn uitdagende tijden ‘for obvious reasons’, hopelijk kunnen wij toch een verschil maken voor jongeren. Ik ben waanzinnig blij met de komst van Rosalie, Zino en Verena.”

Maatwerk

Jongeren willen zich graag inzetten voor de maatschappij, maar wel op een manier die past bij hun eigen talenten en drukke agenda’s, ervaart het team. “Dit vraagt om maatwerk. Daarom begeleidt Impacter jongeren naar een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) die perfect past bij hun vaardigheden en leerdoelen. Hierbij bemiddelen we naar een breed netwerk in welzijn, cultuur, zorg en bedrijfsleven. Elk Impacter-traject verschilt, maar alle jongeren doorlopen dezelfde stappen.”

Typen

Judith: “We zien dat Impacter ‘gewoon werkt’, juist door te dóen, ontdekken jongeren wie ze zijn en wat ze willen. Daarbij zie we over het algemeen drie ‘typen jongeren’: jongeren die willen ontdekken wie ze zijn en nog niet exact weten wat ze willen, jongeren die weten wat ze willen, maar de stappen hier naartoe nog niet exact kennen en jongeren die iets willen doen voor de samenleving.” Naast het reguliere traject, waar de jongere individueel wordt begeleid door een jongerencoach, kunnen ze ook in groepen terecht binnen het project ImpacterLAB.

Kracht

Wethouder Michiel van Willigen van Gemeente Zwolle is erg enthousiast over Impacter: “Een project als Impacter zorgt voor een positieve mindset bij Zwolse jongeren. Impacter zorgt in mijn ogen onder andere voor ‘Less Keuzestress’. Door te kijken naar wat wel kan, activeer je jongeren. Jongeren centraal zetten in hun kracht. Het project past helemaal bij de visie van de gemeente.”

Beperkt

De Maatschappelijke Diensttijd kan juist nu veel betekenen voor jongeren in Zwolle. Projectleider en adviseur jongerenparticipatie Bart Demmers: “Jongeren worden ernstig beperkt door de coronamaatregelen. Er is een tekort aan stageplaatsen en de jeugdwerkloosheid neemt toe. Jongeren missen de steun van leeftijdsgenoten en voelen dat ze geen grip hebben op hun directe omgeving en hun dagelijks leven. Een project zoals Impacter kan voor veel jongeren het verschil maken.”

Vanaf deze maand gaan in nog eens acht gemeenten nieuwe jongerencoaches aan de slag: in Deventer, Emmen, Hof van Twente, Stadskanaal, Steenwijkerland, Borger-Odoorn, Twenterand en de Fryske Marren staan de coaches startklaar.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 7 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 8 uur geleden