Wilbert in gesprek met zijn schoonmoeder kort na hun operaties.
Wilbert in gesprek met zijn schoonmoeder kort na hun operaties. Foto: Eigen foto

Wilbert Jansen vertelt in EO-televisieprogamma over donatie nier aan zijn schoonmoeder

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – “Ik heb nauwelijks getwijfeld”, zegt Wilbert Jansen (27) als hij vertelt over de donatie van één van zijn nieren aan zijn schoonmoeder Petra. De psychomotorisch therapeut en bewegingsagoog doet zijn verhaal in het EO-televisieprogramma ‘De 100: wachten op een donor’ dat op maandag 29 maart wordt uitgezonden.

Tijdens zijn studie in Zwolle ontmoet hij vijf jaar geleden zijn vriendin Liza Zwijnenberg. Al gauw weet hij dat zijn schoonmoeder een nierziekte heeft, maar zij praat er weinig over. Totdat Petra haar dochter en schoonzoon meeneemt naar een voorlichtingsbijeenkomst over nierziektes en donaties. Wilbert: “Daar hoorde ik dat je prima een normaal leven kunt hebben na een donatie. Ik ben gezond, sport veel en heb eigenlijk nooit blessures. Ook ben ik een positief mens die wel eens denkt dat mij niets overkomt, hoewel ik natuurlijk weet dat dat onzin is. Ik hoorde wel dat de risico’s van een donatie heel klein zijn. Slechts vijf procent van de donoren houdt vermoeidheidsklachten over. Dat was het enige dat ik wat spannend vond. Sporten is immers het liefste dat ik doe. Maar juist ook omdat Petra beperkt werd in het bewegen en ze gauw vermoeid was door haar ziekte, was dit een grote motivatie om het nierdonortraject aan te gaan. Zij heeft ook het recht om zonder zorgen te kunnen bewegen.”

Bloedgroep

Om te kijken of hij een geschikte donor zou zijn, werden er eerst wat onderzoeken gedaan. Hieruit kwam dat hij een andere bloedgroep heeft dan Petra. “Rechtstreeks donoren is dan lastig”, legt Wilbert uit. “Maar gelukkig is er het cross-over traject. Mijn nier gaat dan naar een ander koppel met hetzelfde probleem. Het andere koppel heeft dan een geschikte nier voor Petra. Het is een ruil waardoor de patiënt de meest matchende nier krijgt. Wij hadden gelukkig snel een match, waardoor vorig zomer de operatie werd ingepland. Ik zag er niet tegenop en het herstel viel uiteindelijk mee. Alleen de eerste week had ik wel vrij veel pijn bij het bewegen.”

Complicaties

Na vier weken was Wilbert van de meeste pijn verlost. “Het enige advies was om zes weken niet te tillen. Verder is er ook niet veel veranderd. Nieren zijn in feite vrij luie organen. Eén kan het prima van de ander overnemen. Die moet alleen iets harder werken. Vijf weken na de operatie kon ik alweer acht kilometer hardlopen.” Zijn schoonmoeder heeft ondertussen baat bij haar nieuwe nier en haar nierfunctie steeg van tien naar tachtig procent. Alleen een optimale afstemming van het grote aantal medicijnen tegen afstoting van haar nieuwe orgaan spelen haar nog parten. Wilbert: “Ze heeft nu nog complicaties, dat is wel heel sneu. Je hoopt natuurlijk dat ze gelijk van haar nieuwe leven kan genieten. Het zijn vooral de bijwerkingen van de medicijnen waarvan ze het eerste jaar nog wel last kan houden. Ik denk dat het wel goed komt.”

Triatlon

‘Tof dat je je nier gaat doneren, maar ik zou het zelf nooit doen.’ Die zin kreeg Wilbert vaak te horen. Dit triggert hem om de wereld te laten zien dat je met één nier hetzelfde leven kan leiden als met twee. Hij wil dit doen door binnen een jaar na donatie een hele triatlon te voltooien. Dat is 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en vervolgens nog 42 kilometer hardlopen. Hij deelde zijn plan om hiervan een documentaire te maken op nieren.nl. “Iemand van de NPO heeft het daar opgepakt”, vervolgt hij. “Of ik wilde meedoen aan ‘de 100’.” Hierin wordt Wilbert gevolgd voor, tijdens en na de operatie. Maar om het hele proces goed in kaart te brengen, maakt hij een eigen Youtube-serie: ’Leven op 1 maNier’. Hierin laat hij alles zien wat bij nierdonatie komt kijken, het herstel van de operatie en de hele weg naar de triatlon in augustus dit jaar. Met zijn serie hoopt hij mensen te inspireren om ook na te denken over eventuele nierdonatie.

Voorbeeld

Wilbert wil een voorbeeld zijn voor andere donoren. “Ik kan grenzen opzoeken, er overheen gaan en dan ervaren dat dat geen problemen heeft opgeleverd. Ik snap heel goed dat mensen zeggen dat ze zelf geen nier zouden afstaan. Het is ook niet iets wat je dagelijks bezighoudt. Ik had precies hetzelfde totdat ik in aanraking kwam met iemand met deze ziekte. Als je weet wat er gebeurt en hoe klein de risico’s zijn, is orgaandonatie gewoon heel goed mogelijk.”

YouTube

Wilbert is te volgen op Instagram: wilbert_jansen. Zoek op ‘Leven op 1 maNier’ op Youtube om niks te missen https://www.youtube.com/channel/UCcwc0mw7E68lm_hdqQHkoPg

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 2 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 19 uur geleden