Afbeelding
Foto: Eigen foto

ANNO Museum in de maak, krijgt vorm

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – Directeur-bestuurder Vincent Robijn van Historisch Centrum Overijssel (HCO) en stichting Allemaal Zwolle heeft woensdag in een digitale bijeenkomst met de pers de eerste beelden over ‘ANNO, museum in de maak’ uit de doeken gedaan. Als alles volgens plan verloopt gaat het museum in maart 2022 open.

“Op de begane grond van het oude Drostenhuis presenteren we de museale collectie. In het ‘nieuwe, glazen’ gedeelte wordt gewerkt aan de verhalen van de stad. Dit gedeelte, waarbij sprake is van een beetje een atelier-achtige setting, kunnen bezoekers zien hoe de verhalen over de stad tot stand komen. Dit gedeelte is gratis toegankelijk, wie het Drostenhuis wil bezoeken moet daarvoor betalen”, legt hij uit.

Behoefte

Via een nieuwe entree kunnen bezoekers het ‘nieuwe’ gedeelte in. Er komt volgens Robijn geen balie, maar gastvrouwen en –heren gaan de mensen gastvrij ontvangen. Eén trap wordt uit de bestaande ruimte verwijderd en er worden lockers geplaatst. Te zien is onder meer de presentatie ‘Zwolle in volle vaart’, waarbij men in een presentatie van enkele minuten de groei en ontwikkeling van Zwolle krijgt voorgeschoteld. “Die voorziet in een grote behoefte”, verwacht Robijn. “Deze presentatie duurt een minuut of zeven en is naar mijn mening ook een mooi ‘aanlandingspunt’ voor de Zwolse stadsgidsen.”

Beweging

Tevens in de ‘nieuwbouw’ komt Het LAB waar de mensen van archeologie, bouwhistorie en monumentenzorg werken. Aan de muur hangen interactieve spelelementen. Robijn: “We willen duidelijk uitstralen dat geschiedenis nooit af is, maar altijd in beweging. Ook kijkt iedere generatie er weer op zijn of haar eigen wijze naar.” Op de eerste verdieping komt Het Archief dat integraal overkomt van het HCO. Aan een grote, digitale tafel kunnen mensen onderzoek doen, onder meer naar hun familiegeschiedenis. Tevens komt er een multi-inzetbare educatieruimte. “Educatie blijft een belangrijke pijler over alle aspecten”, benadrukt Robijn.

Olifant

In het Drostenhuis komt op de begane grond de museale presentatie die op basis van ‘slim gekozen personages’ wordt gebracht, aldus de directeur. “Dat kan Sweder van Voorst zijn, maar bijvoorbeeld ook olifant Hansken die in de zeventiende eeuw door Nederland reisde en onder meer verbleef in de Broerenkerk. Leuk voor kinderen, maar uit zijn perspectief kan ook heel goed het verhaal over de strijd tussen de protestanten en katholieken in die tijd worden verteld.” De historische keuken in het pand wordt als zodanig weer aangekleed belooft Robijn. “Het kan zijn dat we die ook geschikt maken voor vergaderingen of ander activiteiten.”

Concept

Momenteel wordt een voormalige SRV-wagen bestickerd en ingericht om op verschillende plekken in de stad de verbinding te maken met inwoners van Zwolle met de geschiedenis van de stad. Sowieso is het de opdracht van ANNO om ook op andere plekken in Zwolle projecten te doen. Dat gebeurt al in de Peperbus en de Sassenpoort, zegt Robijn. “We hebben in Zwolle specifiek voor het concept van ANNO gekozen. Die houdt in: geen grote tentoonstellingen, maar een activiteiten gerichte plek. Verder is de samenwerking met de naburige Hanzesteden heel goed. De rivaliserende ‘voetbalmentaliteit’ is op ons vlak wel veranderd; we werken steeds meer samen. Voordat ze samen dingen gaan oppakken, hebben we in Zwolle eerst de handen nog vol aan het voltooien van ANNO.”

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 21 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50