Afbeelding
Foto: Hanneke Stegeman

Schoolteams strijden om beste pokébowl op de boerderij

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Dat gezond leven ook leuk kan zijn, ontdekken scholieren tijdens de Food Challenge. Poké bowl - een traditioneel gerecht uit Hawaï, gezond en snel klaar te maken -, bootcamp en boerderij vormen de basis. Drie basisscholen en vijf scholen uit het voortgezet onderwijs in Noordwest Overijssel hebben de primeur. Zij strijden in de eerste Food Challenge om de beste poké bowl van 2021.

Het zijn het Thomas a Kempiscollege en de Ambelt uit Zwolle, de Cees Wilkeshuisschool, EHL De Boerhaave en EHL Arkelstein uit Deventer, KC Bernhard, VSO SG Eekeringe uit Steenwijk en KC Immanuel uit Steenwijkerwold. SVO vakopleiding Food Zwolle en LekkerBoer hebben de Challenge georganiseerd samen met partners Jong Leren Eten Overijssel, SportService Zwolle, LTO Noord, Salland Zorgverzekeringen en Flynth met ondersteuning van provincie Overijssel. De deelnemende scholen zijn in april begonnen met het bijbehorende lespakket en een gastworkshop van SVO. 

Foodcamp

De poké bowl maken leerlingen tijdens een Foodcamp op een boerderij in de buurt. Afgelopen week waren de eerste Foodcamps in Steenwijk en Deventer. Leerlingen en leraren zijn enthousiast over het programma. “Onze leerlingen hebben echt genoten”, vertelt Tamar Stevens, docent EHL Arkelstein Deventer. “Bijzonder om te zien hoe enthousiast ze bij elk onderdeel meededen. Dit weten ze over tien jaar nog.” Ook de scholen uit Steenwijk en Steenwijkerwold waren positief. Zowel de kinderen als de leraren vonden het fantastisch en leerzaam, volgens de organisatie.

Biefstuk

De ingrediënten voor de pokébowl komen deels van de betreffende boerderij, die de leerlingen zelf oogsten. Zo werden bij legkippenbedrijf Grootentraast in Schalkhaar eieren ‘geoogst’ samen met boerin Liset. De deelnemers mochten het ei zelf pellen en onder begeleiding van studenten van SVO mooi opmaken in de pokébowl. Voor de leerlingen uit Steenwijk en Steenwijkerwold was er biefstuk en melk van de betreffende boerderij, melkveebedrijf Batenburg in Giethoorn. Voor de rest van de poké bowl was er keuze uit grotendeels producten van boerderijen en tuinderijen uit de buurt, via streekproductenplatform Hallo Boer, aangevuld met onder meer vis- en vega-producten. 

Obstakels

“Duurzaamheid is ook belangrijk tijdens de challenge. Kies je voor vlees of vega? Ga je voor de exotische mango of de lokale peer?”, aldus Martijn Wassenaar van SVO. Ook tijdens de bootcamp mocht het eitje niet ontbreken, met een heuse ‘eier-run’ op het legkippenbedrijf. Net als in Giethoorn werd er gebruikgemaakt van ‘boeren’ materialen en obstakels zoals strobalen, kruiwagens, trekkerbanden, maar ook slootjes, en het weiland en bos rond de boerderij. SportService Zwolle en Sportbedrijf Deventer begeleiden de bootcamp. 

Beoordeling

Vier teams met de beste poké bowl mogen naar de finale op 9 juni bij SVO. Een deskundige jury, met chef-kok Remco Jansen van Coperto Restobar en zowel een speelster van PEC Zwolle als een vertegenwoordiger van Go Ahead Eagles beoordelen de teams. Het team met de beste poké bowl wint en mag naar een voetbalwedstrijd van hun favoriete club. Daarnaast trakteren ze hun school op de beste poké bowl van 2021. De finale wordt gefilmd en uitgezonden via het Youtube kanaal ‘Food Challenge voor scholen’.

Voorinschrijving

Scholen die belangstelling hebben voor volgend schooljaar, kunnen zich vanaf nu melden via een voorinschrijving via www.foodchallengevoorscholen.nl. De voorinschrijving is ter inventarisatie. De proef dient succesvol te worden afgerond om een vervolg te kunnen geven aan het eerste jaar. Deelname aan de Food Challenge is kosteloos door inzet van subsidie Jong Leren Eten ‘Lekker naar buiten’. Er kan een beperkt aantal scholen meedoen. 

Afbeelding
Regien Courtz neemt afscheid als raadslid en geeft het stokje door aan Jos Lippmann Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant bij Autobedrijf Bert Wieten Partnerbijdrages 6 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 16 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.