Rinette van der Vliet.
Rinette van der Vliet. Foto: Aliëtte de Vries

Voorzitter Openluchtbad: ‘Dat we een vereniging zijn, is juist onze kracht’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Aliëtte de Vries)

ZWOLLE - Nu de zonnige dagen eindelijk op het menu staan, neemt de Swollenaer een kijkje bij het Openluchtzwembad. We vragen aan voorzitter Rinette van der Vliet hoe het zwembad de coronacrisis is doorgekomen en of alle keuzes nog wel hetzelfde moeten blijven.

“Ik ben voorzitter geworden omdat ik zelf een enthousiast zwemmer ben”, begint Van der Vliet. “Ik vind het normaal om iets terug te geven aan de maatschappij”, antwoordt ze op de vraag waarom ze voorzitter van het Openluchtzwembad is geworden. “En het is heel leuk om te werken met zoveel enthousiaste mensen. Daarvan krijg ik energie.” Dat dit zwembad een rijke geschiedenis heeft, is al bij binnenkomst te zien. Daar hangen de bordjes Damesbad en Herenbad. Het is een overblijfsel uit de begintijd toen in de jaren dertig van de vorige eeuw mannen en vrouwen niet in hetzelfde vijftigmeterbad mochten zwemmen. 

Hanzebad

Met zijn zes ruime baden is het zwembad uniek in zijn soort. Toen begin jaren negentig de gemeente, met zijn lange geschiedenis van sloopdrift, het bad wilde slopen omdat het Hanzebad werd gebouwd, kwamen de leden in actie met een bezetting tot gevolg. Waar nu de handdoeken van de zwemmers liggen, stonden tentjes van de actievoerders. Het Openluchtzwembad bleef. Het destijds hypermoderne Hanzebad is al jaren geleden ter ziele gegaan. Het kan verkeren.

Verbondenheid

De verbondenheid van de leden is nog altijd te voelen. Op het ledenconcept is soms kritiek maar volgens Van der Vliet is het de enige oplossing. “Commercieel geëxploiteerde zwembaden hebben het soms moeilijk. Er komen zelfs zwembaden hier kijken hoe wij het doen. Het feit dat de leden zes uur per seizoen vrijwilligerswerk moeten doen, houdt sommigen misschien tegen maar het zorgt ook voor een mooie verbondenheid. Mensen voelen zich samen verantwoordelijk voor het bad. En mensen weten, die toezichthouder op die hoge stoel naast het bad, een volgende keer ben ik dat. Dat houdt de sfeer relaxed. Het toezicht van de vrijwilligers is puur bedoeld als extra paar ogen op het bad. Bij calamiteiten waarschuwen ze de badmeester of juf.” 

Warmtewinst

Opvallend is wel dat per gezin maar één iemand het vrijwilligerswerk hoeft te doen. Ook als in dat gezin iedereen boven de 18 is.
Het coronaseizoen 2020 was een spannende tijd. “Het aantal mensen dat een abonnement kocht was in 2020 minder dan de helft van het jaar ervoor. We hadden gehoopt op meer solidariteit maar begrijpen het ook. Het was een onzekere tijd en veel kon niet. Gelukkig hebben we het gered”, aldus Van der Vliet. “De grootste kostenposten zijn personele- en stookkosten. Het water is verwarmd maar zeker tijdens het koude voorjaar verdween de warmtewinst vaak ‘s nachts weer. Mede uit duurzaamheidsoverwegingen zouden we heel graag een afdekzeil willen of een andere oplossing voor dit probleem. Wie een idee heeft, mag zich melden.”

Duurzaamheid is één van de zaken waar de zwembadorganisatie in de toekomst nog graag stappen in zou willen maken. “We zijn enorm blij dat we weer open zijn en al bijna tweeduizend meer abonnementen hebben verkocht dan in 2020. We gaan hopelijk een mooi seizoen tegemoet.”
Zie voor meer informatie www.openluchtbadzwolle.nl.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 16 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 16 uur geleden