Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Het is een illusie dat vrijheid er altijd is’

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong) ZWOLLE - Tenor Eric Milton laat zich op Bevrijdingsdag 2021 omringen door muzikale vrienden om samen met hen de dag van bezinning met een muzikale groet te omarmen. Oud Zwollenaar en tegenwoordig inwoner van Heino, Eric Milton, ziet hiermee een vurige wens van hem in vervulling gaan.

RTV Focus gaat de vijf kwartier durende special in de kapel van het Rooms Katholieke Kerkhof opnemen en faciliteren. Via een live stream is de uitzending Eric Milton & Friends op Bevrijdingsdag vanaf 16.00 uur te zien. Het concert wordt geopend door burgemeester Peter Snijders die aansluitend een tekst zal voordragen.

Stilte

We spreken Milton in de kapel van het RK Kerkhof aan de Bisschop Willebrandlaan 62 in Zwolle. Een locatie waar het buitenleven plaats maakt voor serene stilte. Benedictijnse klanken uit de speakers vullen de lege kapel. Milton voelt zich op zijn gemak, praat zachtjes en lijkt in gedachten al bij 5 mei te zijn aangekomen. “Deze kapel heeft iets, iets magisch, alsof de hectiek van de stad heel ver weg is. Verleden jaar heb ik hier een kerstspecial voor de Isala kliniek mogen opnemen. Heel bijzonder want deze ruimte doet iets met je. Of je ’t nu wil of niet, het komt”, zegt de tenor die met songs uit zijn rijk gevulde repertoire, van Puccini tot Andrea Bocelli, op 5 mei een breed publiek wil bereiken.

Livestream

Het idee om samen met zijn muzikale vrienden op Bevrijdingsdag iets speciaals te ondernemen is de afgelopen maanden in een stroomversnelling geraakt. Zo was Frank Kodden, directeur-bestuurder van Driezorg, direct geraakt voor het livestream concert. Naast financiële ondersteuning werkt Driezorg in de persoon van Monique Timmer, coördinator Welbevinden, mee aan dit speciale project. Zoals ook wethouder William Dogger namens B&W van Zwolle het project een warm hart toedraagt. Kortom, het licht ging op groen, het vrijheidsconcert kon doorgaan. “Vrijheid, dat raakt jou en mij, het raakt iedereen. Het is een waardevol goed maar beslist niet vanzelfsprekend want vrijheid is ook kwetsbaar. We leven in een wereld waar in bepaalde landen de angst regeert. Het is een illusie dat vrijheid er altijd is. Ik zie vrijheid als iets vanuit mijn hart. Het is houden van jezelf en houden van de ander. Vrijheid in mijn leven is dat ik de regie over mijn leven houd. Drie letters zijn voor mij belangrijk: de A van acceptatie, de R van respect en de T van trouw zijn aan vrijheid. In Nederland leven wij in een democratie. Hier mogen wij in vrijheid veel zeggen. Maar niet alles want kwets je de ander dan belemmer je hem of haar in zijn of haar vrijheid.”

BFO

Over zijn Freedom 2021 concert zegt Milton dat hij met dit concert mensen een dag wil geven om terug te gaan naar toen om zodoende een herbeleving van gevoelens te ervaren. “In tijden van onzekerheid, denk aan corona, is het fijn om toch iets te gaan doen. Anderzijds, iets kunnen doen maar in de uitvoering van een livestream, dat geeft gelijktijdig de beperking aan van de tijd waarin wij noodgedwongen moeten leven. Bevrijdingsdag was voorheen altijd een feest met veel muziek zoals op het BFO (Bevrijdings Festival Overijssel) in Park de Wezenlanden waar jaarlijks duizenden mensen op af kwamen.”

Woensdag 5 mei 2021 vanaf 16.00 uur: Freedom 2021 live te zien bij RTV Focus.