Afbeelding
Foto: Eigen foto

Minke Kraijer brengt nieuwe dialectbundel uit: ‘Zwolse allerande’

Algemeen

ZWOLLE - Minke Kraijer heeft vrijdag 16 juli bij boekhandel Bloks in de Papenstraat het eerste exemplaar van de dialectbundel ‘Zwolse allerande’ overhandigd aan haar dialectmaatje en bekende Zwollenaar Willem van der Veen. 

Hij geniet al jaren van zijn pensioen, maar ooit werkte hij bij de Zwolse Courant als journalist, schreef boeken over onze stad en veel mensen kennen hem van de Zwolse revues. Ook schreef hij verhalen en gedichten in de Zwolse taal.

Eer

Dialectkenners Willem Kloeke (1852-1934), bekend van zijn boek Zwolsche sketsies, en Willem van der Veen (1932) die ook verhalen en gedichten schreef in het Zwols, waren en zijn Kraijers grote voorbeelden die het Zwolse dialect in stand hielden. Meerdere malen ploos zij het boek van Kloeke uit en ook de verhalen en gedichten van Van der Veen las zij herhaaldelijk. Zij heeft dan ook veel van hen beiden geleerd en vond het een eer om aan Van der Veen het eerste exemplaar ‘Zwolse allerande’ te mogen geven. Na de presentatie, die in kleine kring werd gehouden in verband met de anderhalve meterafstand, signeerde Kraijer haar dichtbundel voor liefhebbers van Zwolse boeken.

Bundel

‘Zwolse allerande’ is volgens haar een gezellige bundel met verhalen, gedichten, raadsels, moppen, kinderuitspraken, woordspellen, uitdrukkingen en gezegdes en dat allemaal in de Zwolse taal. De illustraties zijn van de groep 5Panel Beeldenstorm en de opmaak van Jeroen Groot Beumer. Paul Reichenbach van Pear Productions is de uitgever van het boek dat in alle boekhandels van Zwolle te koop is voor 14,50 euro.

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen gisteren
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16