Donovan Spaanstra legt bij de onthulling de laatste hand aan zijn meesterwerk.
Donovan Spaanstra legt bij de onthulling de laatste hand aan zijn meesterwerk. Foto: Pedro Sluiter

Campagne ANNO. ‘Thomas a Kempis was in feite een enorme influencer, en nog steeds’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - “Niemand kan meer om Thomas heen”, zegt Edwin Burgman, publieksprogrammeur bij ANNO, Museum in de maak. Zondag werd een groot portret van Thomas a Kempis onthuld aan de Goudsteeg. Het resultaat van een samenwerking van ANNO met Trotse Muren, die als doel heeft inwoners en bezoekers meer te verrassen met hoogwaardige streetart.

Het grote portret maakt deel uit van de grote campagne ‘Wie is Thomas?’, die ANNO heeft opgezet. De vermaarde Zwollenaar is 550 jaar geleden overleden. “We hopen dat Zwollenaren het verhaal van Thomas a Kempis (1380-1471) leren kennen”, legt Burgman uit. “Het is een historisch persoon. Met zijn grote leermeester Geert Grote heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de Moderne Devotie-beweging. Als die beweging, voorloper van de Reformatie, er niet was geweest dan had onze geschiedenis er écht anders uit gezien. Hij was eigenlijk een enorme influencer en nog steeds. Hij heeft zoveel mensen bereikt, gelovig of niet. Zijn raadgevingen gaan ook over ethiek, zoals onder andere ‘wie teveel voor zich zichzelf gaat, verliest het gemeenschappelijke.’ Dergelijke citaten zullen de komende tijd op posters langs de weg zijn te zien.”

Vlogs

Bij ANNO was het besef dat veel mensen het verhaal van Thomas a Kempis niet kennen. Reden om dit sterfjaar van hem de campagne op te zetten. “Het is ontzettend leuk en interessant”, benadrukt Burgman. “We hebben met studenten van het Cibap aan deze campagne gewerkt. Hoewel er eerst wat terughoudendheid van de studenten was, vonden ze het tof het verhaal naar deze tijd te trekken. Al na een paar bijeenkomsten begonnen ze het erg leuk te vinden. Ook op het Stadsfestival zal straattheater rond Thomas a Kempis te zien zijn en naamgenoot Thomas Siemonsma maakt vlogs die op de speciale website zijn te zien:
www.wieisthomas.nl.”

Kleur

Het portret aan de Goudsteeg is een mooie samenwerking tussen ANNO en Trotse Muren, zegt Lonneke van Zutphen namens de streetart kunstenaars. “Donovan Spaanstra heeft het portret gemaakt”, weet ze. “Hij heeft een realistische, maar ook prettige, zachte stijl. De beelden uit de tijd van Thomas a Kempis bestonden uit etsen en gravures. Donovan heeft de vrijheid genomen hem kleur, huid te geven. Het is bekend dat mensen toen hun overdenkingen in een rapiarium (notitieboekje) schreven. In de afbeelding van Donovan heeft Thomas a Kempis een peinzende blik. Het lijkt of hij op het punt staat weer wat te gaan noteren. Daarmee komt het beeld echt tot leven.”

Stripverhaal

De samenwerking tussen ANNO en Trotse Muren smaakt naar meer, erkent Burgman. Een hele serie bekende Zwollenaren staat nog niet op de nominatie, al wordt Thorbecke al wel genoemd. Van Zutphen wil met de streetart vooral ook graag verschillende stijlen in de stad laten zien. “In zo’n kleurrijke stad als Zwolle is er veel te weinig kunst op straat te zien”, vindt ze. “We werken goed samen met de gemeente, ondernemers en eigenaren van vastgoed. Als Trotse Muren willen we graag die hoogwaardige streetart leveren die overigens in stijl altijd wel moet aansluiten bij de omgeving. Wij hebben ons werk al laten zien bij de Grote Voort, het stripverhaal bij Academiehuis de Grote Kerk en nu zijn we ook bezig bij Hedon. Onze werken zijn bedoeld als ‘upgrade’ van de omgeving: de muren zullen niet snel meer worden getroffen door graffiti-tags en mensen zijn ook minder snel geneigd er een fiets of vuilniszak tegenaan te kwakken.”

Het portret van Thomas a Kempis is niet te missen voor wie van de Korte Ademhalingssteeg de Sassenstraat inloopt. Wie de bijgevoegde QR-code scant, komt op de speciale website, waarop alle informatie staat over de vermaarde Zwollenaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kwazt! Samen werken aan bestaanszekerheid Algemeen 20 apr, 15:34
Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Afbeelding
Isala doet onderzoek naar Porfyrie: 'Soms lopen mensen jarenlang rond met ernstige klachten' Partnerbijdrages 19 apr, 20:44
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14