Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Frion-vestigingen wacht muzikale en feestelijke verrassing

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - In Theater de Spiegel zijn op zondag 30 mei opnames gemaakt voor het jaarlijkse Frion Festival. Van de optredens wordt een film gemaakt die op 4 juli op alle Frion-vestigingen feestelijk wordt vertoond. ‘Licht uit, spot aan!’

Het Frion Festival, een initiatief van de Stichting Vrienden van Frion, is een jaarlijks terugkerend sponsorevenement waarbij de cliënten met een verstandelijke beperking van zorgorganisatie Frion in de spotlights staan. Tot grote teleurstelling van iedereen, maar vooral de deelnemers, kon het festival vorig jaar niet doorgaan. “Het leek voor 2021 dezelfde kant op te gaan”, vertellen Roel Ramaker en Armanda Smit namens de organisatie van het festival. “Dat vonden we geen optie en daarom hebben we samen met Frion gekeken wat wél mogelijk was.”

Audities

Normaal gesproken steekt de organisatie in het najaar de koppen bij elkaar en zijn in januari en februari de audities voor de cliënten die zich hebben aangemeld. “Iedereen mag meedoen en komt op het podium, wat ze ook kunnen. Dat maken we gewoon mogelijk”, benadrukt Roel. “Na de audities wordt gekeken hoe we een show in elkaar kunnen zetten. Normaal gesproken worden de deelnemers gekoppeld aan een Zwolse held. Dat kan bijvoorbeeld Harm Wolters of Leen Ripke zijn, artiesten die altijd belangeloos meewerken. De cliënten willen graag Nederlandstalige muziek; dát zijn hun helden. Als ze met hen optreden, hebben ze de dag van hun leven.”

Frion-lied

Ook dat was dit jaar niet mogelijk en daarom bedacht de organisatie een andere vorm. “Zo ontstond het idee voor een film”, legt Armanda uit. “Zangeressen Geraldine Swartjes en Astrid Zijlstra en bandleider Jan Willem ten Brinke hebben een lied geschreven, gecomponeerd en opgenomen. We hopen stilletjes dat dit hét Frion-lied gaat worden. Het lied is naar alle 27 cliënten gegaan die zich hadden aangemeld. Zij hebben vervolgens allemaal hetzelfde lied ingestudeerd. Wij zijn naar de locaties gegaan om filmopnames te maken. Zo hebben we de cliënten opgenomen in hun dagelijkse leven. Dat maakt duidelijk dat het Frion Festival voor hen veel meer is dan één dag feest. De film toont hoe blij en trots de deelnemers zijn. Ze hebben een halfjaar plezier. Het festival is voor hen zó belangrijk.”

Outfits

De organisatie verdeelde de deelnemers voor de opnamedag in groepen zoals bij Frion. Daar leven ze in verband met corona in safety bubbels. De 25 mensen van de organisatie werden vooraf onderworpen aan sneltesten. Roel: “Van de deelnemers speelde één piano, één drums en de overige 25 zongen. Voor de acts mochten ze zich verkleden. Daaruit kwamen de meest bijzondere outfits. Verkleden konden ze zich in een eigen kleedkamer met een bordje met hun eigen naam. Ook kregen ze visagie en een tasje met wat lekkers. Na hun optreden werden ze ook écht even in de spotlights gezet voor een zwart doek. Uiteindelijk kregen we drie keer hetzelfde lied, dat was natuurlijk anders dan anderhalf jaar geleden. Maar een aantal deelnemers werd er emotioneel van. Een moeder zei het ook erg spannend te vinden voor haar kind, nadat het anderhalf jaar zo besloten heeft geleefd. Achteraf was ze heel blij dat het was doorgegaan.”

Sponsors

Voor de opnames had de organisatie een professionele filmploeg ingeschakeld. “Theater de Spiegel heeft alle licht en geluid – er stonden negen microfoons op het podium – verzorgd”, aldus Armanda. “Om elf uur begonnen we met de opnames voor deze achtste editie van het Frion Festival met twee medewerkers van de schouwburg aan de knoppen.” Dit keer was dat dus voor een lege zaal, waar normaal gesproken zeven- à achthonderd mensen zitten. “Bij een regulier festival hebben we buiten een markt, gevolgd door de optredens in het theater met daarna een sponsorborrel en een sponsordiner waar zo’n 160 mensen komen. Tijdens het diner is er dan een kunstveiling. Het Frion Festival-virus laat bijna iedereen die erbij raakt betrokken niet meer los. Dat geldt ook voor onze sponsors; ook zij weten hoe cliënten dit vinden. Wij hebben ook graag dat de sponsors in de zaal aanwezig zijn”, zegt Roel.

Ontlading

“Het was fijn om weer iets te kunnen doen”, besluiten de organisatoren. “Voor ons is het mensen blij maken en er zelf ook blij van worden. We gaan heel ver om de dag tot een succes te maken. Voor de cliënten was het een hele ontlading na een jaar afzondering. Aan het eind van de opnames hebben we met de organisatie het lied ook nog opgenomen, misschien komt dat ook nog in de opnames komt.”

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 20 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 21 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden