Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Kinderen genieten van actieve en sportieve KUSZ-week

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE - SportService Zwolle, Landstede Sportcentrum en PEC Zwolle United hadden voor vorige week de vijfde editie van Kids United Sport Zwolle (KUSZ) georganiseerd. Met KUSZ boden ze deze week kinderen, waarvoor op vakantie gaan vanwege sociaaleconomische redenen niet mogelijk is, een week lang vertier. 

Aan deze eerste lustrumeditie van KIDSZ deden zo’n veertig kinderen mee. Het programma kent elk jaar een bepaalde basis met ‘s morgens sportactiviteiten en ‘s middags spel- en doe-activiteiten, vertelt Gea Luttels, namens PEC Zwolle United betrokken bij de organisatie. “Dit jaar hadden we twee nieuwe onderdelen, namelijk een bezoek aan het indoor skatepark en de indoor skihal. De kinderen vonden het helemaal geweldig. Skiën komt sowieso al niet in het woordenboek van deze kinderen voor.”

Publiciteit

De organisatie kiest er bewust voor vooraf niet de publiciteit te zoeken en kinderen de mogelijkheid te geven zich aan te melden. “Anders krijg je kinderen van diverse pluimage”, volgens Luttels. “En we willen heel gericht kinderen hebben die om welke reden dan ook, vaak financieel-economische, niet op vakantie kunnen. De meeste aanmeldingen komen via Travers en de sociale wijkteams en ook via Sportservice Zwolle die de kinderen kent via scholen of buurtsportcoaches. Op die manier weten we dat onze inzet écht op de goede plek terechtkomt.”

Dankbaar

Ouders waarderen KUSZ in ieder geval, ervaart Luttels. “De oudere kinderen komen op de fiets, maar de jongere worden nog wel door de ouders gebracht. Sommigen zeggen dagelijks dat ze heel dankbaar zijn dat we dit organiseren. Dat geeft ook ons een goed gevoel. Het leuke is bovendien dat de kinderen kennismaken met diverse sporten. Ze maken nogal eens keuze wat ze willen gaan doen. Als contributie of de aanschaf van kleding voor hen een belemmering zijn, wijzen we ze op het Jeugdfonds Sport dat hen daarbij kan steunen.”

Regio

De KUSZ-week is traditioneel in de tweede week van de schoolvakantie. De activiteit vaker in het jaar in Zwolle organiseren, ziet Luttels nog niet zo zitten. “Het is een hele organisatie om de week op poten te zetten. We blijven het in Zwolle in ieder geval jaarlijks doen. Maar we kijken inmiddels ook verder in de regio. We denken dan aan een vergelijkbare activiteit in de grotere plaatsen als Meppel en Hardenberg.”
PEC Zwolle United, Sportservice Zwolle en Landstede Sportcentrum zorgden ervoor dat er dagelijks zeven à acht begeleiders aanwezig waren. Ook was een pedagogisch geschoolde medewerker van stichting Empower aanwezig om professionele te hulp te bieden als kinderen met gedragsproblemen die nodig hadden.

Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43
Afbeelding
Introductieavond Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland Nieuws Ingezonden 27 jan, 16:23