Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Vernieuwd stationsgebied Zwolle is officieel geopend

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Het nieuwe Stationsplein en omgeving is vrijdagmiddag officieel geopend. Een hoofdrol was daarbij voor kinderen van de Parkschool die met regenlaarzen aan in de nieuwe vijver sprongen. Iedereen kan zaterdag en zondag van 10.00 tot 18.00 uur gratis vanuit een reuzenrad het nieuw ingerichte gebied bekijken. 

Dansers uit de hele regio zorgden er ook voor dat het openingsmoment niet onopgemerkt voorbijging. “Regio Zwolle heeft een nieuwe poort, één om trots op te zijn”, aldus Peter Snijders, burgemeester van Zwolle en voorzitter van Regio Zwolle. Een aantal jaren geleden was de noordzijde van Station Zwolle nog een van de drukste plekken in de regio. Iedere dag reden er honderden bussen en waren er verkeersregelaars nodig om de stroom van reizigers, bezoekers, fietsers en ander verkeer in goede banen te leiden.

Superspons
Het Stationsplein is veranderd in een verblijfsplein met een grote vijver en groen, met zicht op de nieuwe groene Stationsweg naar de binnenstad. Wethouder Ed Anker: “Deze entree is tegelijkertijd ook een ‘superspons’. Want door alle toegepaste slimme klimaatoplossingen kan de noordentree veel water opvangen. En dat is belangrijk, want in de toekomst vallen er vaker hevige regenbuien en kan de temperatuur in de zomer flink oplopen. Bij een toekomstbestendig station, past dan ook een groene entree die slim met het toekomstige klimaat omgaat. Hier zie je hoe de nieuwe deltawerken in de stad eruit zien.”

Geslaagd
“We vinden het belangrijk dat het reizen met het openbaar vervoer aangenaam en gemakkelijk is”, vertelt Dorothé Wennekendonk, regiodirecteur van ProRail. “Hier hoort bijvoorbeeld ook bij dat je op een prettige manier aankomt op het station en je fiets goed kunt stallen. Met de nieuwe fietsenstalling en het nieuwe stationsplein in Zwolle is dit meer dan geslaagd.” Regiodirecteur Maarten Haverkamp van NS vult aan: “Het station is veel meer dan alleen een plek waar je op de trein stapt. De stationshal is omgevormd tot plek waar bezoekers op een prettige manier kunnen wachten op de trein, werken of anderen ontmoeten. De gevels zijn meer open en geven zicht van plein naar trein. De reizigers kunnen weer terecht voor hun dagelijkse voorzieningen. Voor de ochtend, middag en avond is er altijd wat beschikbaar om mee te nemen op reis; Hierdoor wordt het reizen met het openbaar vervoer van en naar Zwolle nog fijner en comfortabeler.”

Tentoonstellingen

Tijdens dit openingsweekend zijn er op het Stationsplein verschillende tentoonstellingen te zien met unieke historische beelden, bijzondere foto’s van de grote verbouwingen en plannen voor onder andere Oosterlaan-Westerlaan en de passerelle, de toekomstige loopbrug over het spoor. De verwachting is dat het aantal reizigers van en naar Zwolle en de regio de komende jaren zal groeien. “Zwolle investeert daarom samen met partners in het station én het gebied eromheen”, meldt de gemeente Zwolle. “Deze plek is in de afgelopen jaren al door steeds meer mensen ontdekt; het is een geliefde plek om te wonen, te werken en te leren. De komende jaren zal het gebied stap voor stap veranderen naar een groen, levendig en aantrekkelijk nieuw stuk stad. Het nieuwe innovatieve en creatieve hart van Regio Zwolle, met volop nieuwe woningen voor iedereen die graag in het centrum Zwolle woont.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59