Afbeelding
Foto: Gemeente Zwolle

Terrein voormalige IJsselcentrale Zwolle wordt bebouwd

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het gebied waar de voormalige IJsselcentrale in Zwolle stond, Harculo, krijgt een nieuwe bestemming. Dat staat in de visie voor het gebied. In de toekomst komen er 450 tot 500 duurzame woningen. Ook worden vijftig tot zeventig woningen gebouwd in het Professor Feldmannpark. 

Daarnaast staat in de plannen ruimte voor recreatie, horeca, werken, cultuur, energie en de natuur. De eigenaren van het gebied, ENGIE en Floris Property Fund, hebben in de afgelopen jaren samen met inwoners, de gemeente en tal van belangenorganisaties aan deze gebiedsvisie gewerkt. 

Prijsklassen

Een belangrijk uitgangspunt van de eigenaren is dat het een energieleverende wijk wordt, bijvoorbeeld door zonnepanelen op daken te plaatsen en het water uit de IJssel te gebruiken om huizen op een duurzame manier te verwarmen en in de zomer koel te houden. Maar ook laadplekken voor bijvoorbeeld elektrische auto’s moeten bijdragen aan een duurzame inrichting van de wijk.

Ontmoeten

Naast woningen en duurzame energie is er straks ook ruimte voor werkplekken, horeca, ontspanning, cultuur en recreatie. De gebouwen die er nu nog staan, krijgen een nieuwe bestemming en de ruimte rondom de gebouwen moeten nieuwe ontmoetingsplekken bieden. Deze ontwikkelingen zijn al in gang gezet door BOEi, een non-profitorganisatie gericht op restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed, en Studio Ronald A. Westerhuis, beeldend kunstenaar met Zwolle als thuisbasis. BOEi richt zich op de ‘hijshal’ en het ‘dienstengebouw’ en Westerhuis zal zijn intrek nemen in het ‘koelwatergebouw’. Het is ook de bedoeling om de wandel- en fietsroute over de IJsseldijk door te trekken langs de uitspanning en de zuidelijke haven. Met een kleinschalig strand, kleine evenementen, het aanleggen van bootjes en recreatiemogelijkheden moet het gebied voor omwonenden en inwoners van Zwolle een aantrekkelijke ontmoetingsplek worden.

Vervolgstappen

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 18 mei besloten de gemeenteraad voor te stellen om de gebiedsvisie vast te stellen. Wanneer de gemeenteraad met het plan instemt, gaan de verschillende partijen aan de slag met het vervolg. Dit is het maken van een stedenbouwkundig plan. Dit plan is een concrete uitwerking van de gebiedsvisie. Inwoners, organisaties en andere belangstellenden worden volgens de gemeente Zwolle nauw betrokken bij het ontwikkelen van dit stedenbouwkundige plan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14