Wethouder Dorrit de Jong (l) en Kristel Koridon van Steunpunt Mantelzorg.
Wethouder Dorrit de Jong (l) en Kristel Koridon van Steunpunt Mantelzorg. Foto: Anke Olthof

Wethouder Dorrit de Jong bezoekt mantelzorgers

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - De landelijke Dag van de Mantelzorg is op woensdag 10 november. In Zwolle wordt er groter uitgepakt; hier is het de Maand van de Mantelzorg. Op dinsdagavond 9 november bezocht Dorrit de Jong, wethouder Zorg en Welzijn van gemeente Zwolle, een groep Zwolse mantelzorgers tijdens de workshop ‘Bordje vol’ bij Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!

“Zorgen voor een ander kan zwaar zijn. Zeker de afgelopen jaren, waarin we allemaal te maken kregen met corona of coronamaatregelen, zijn meer mensen belast met zorg. Hulp die altijd in huis kwam, kon misschien niet meer komen of je was nog meer dan voorheen op elkaar aangewezen. Dankzij de zorg die veel Zwollenaren aan anderen geven, is Zwolle zo’n mooie stad. Maar hoe hou je je staande als mantelzorger?”, begint De Jong haar openingswoord.

Bordje vol

De aanwezigen zijn er voor de workshop ‘Bordje vol’, een methodiek die helpt beseffen welke mantelzorgtaken er op je bordje liggen en hoe je die misschien met anderen kunt delen zodat er ook tijd overblijft om dingen te doen waar je energie van krijgt. “Dat jullie hier op je vrije avond zitten om deze workshop te volgen, zegt genoeg”, zegt De Jong. “Het werk dat Steunpunt Mantelzorg doet, is belangrijk.” Om het steunpunt en alle Zwolse mantelzorgers te waarderen voor hun inzet, reikt ze een taart uit met daarop de boodschap: ‘Jij hebt hart voor de ander’. “Namens het college van burgemeester en wethouders wil ik hierbij onze waardering uitspreken.”

Kaartspel

De deelnemers krijgen de methodiek, die op het eerste gezicht wel wat wegheeft van een kaartspel, in drievoud overhandigd van Kristel Koridon en Rosa Kreiter van Steunpunt Mantelzorg. “Eén setje is bedoeld om vanavond te onderzoeken wat jou belast en wat jou energie geeft. De tweede is om het over bijvoorbeeld een jaar nog eens te doen om te vergelijken hoe je situatie dan is. En de derde is om door te geven aan een andere mantelzorger”, legt Koridon uit. Daarmee onderstreept de mantelzorgmakelaar de visie van ZwolleDoet! “We helpen mantelzorgers in hun kracht, zodat ze zelf aan het roer staan van hun leven én ze eventueel ook anderen verder kunnen helpen.”

Eyeopener

“Ik zie door de bomen het bos niet meer”, zegt een van de aanwezige mantelzorgers. “Zo veel taken liggen op mijn bordje. Mijn moeder heeft dementie en fysieke klachten. Zodoende woont ze in een verpleeghuis, alleen daar zie je dagelijks hoe zwaar de druk op de zorg momenteel is. Er is bijvoorbeeld geen activiteitenbegeleider of aanspreekpunt voor mijn moeder. Ik heb tijdenlang tot diep in de nacht samen met mijn moeder kleurplaten zitten te kleuren. Plus, alles wat geregeld moet worden, komt op mij aan.” De bijeenkomst ‘Bordje vol’ heeft haar geholpen. “Ik vond het confronterend om te zien hoe mijn ‘kaarten geschud’ zijn. Het is voor mij een eyeopener: er ligt heel veel op mijn bordje en de dingen die ik graag wil doen voor mezelf, daar kom ik totaal niet meer aan toe. Dat wil ik veranderen.”

Activiteiten

De workshop is een van de vele activiteiten die Steunpunt Mantelzorg organiseert. Nu, in de Maand van de Mantelzorg en ook normaliter het hele jaar door. Mensen die thuis of in een andere situatie zorgen voor een familielid, vriend, partner of buur zijn van harte welkom om mee te doen aan de gratis informatieve activiteiten van Steunpunt Mantelzorg. Kijk voor alle activiteiten op www.zwolledoet.nl/agenda.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden