Lex ondersteunt haar zoon Lasse.
Lex ondersteunt haar zoon Lasse. Foto: Anke Olthof

‘Het is zó fijn om waardering te krijgen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Lex Jansen uit Zwolle is mantelzorger voor haar 25-jarige zoon Lasse. Lasse kreeg op zijn achtste de diagnose Asperger en ADD en woont sinds vier jaar in een instelling voor beschermd wonen. De aandacht voor mantelzorgers tijdens de Maand van de Mantelzorger is een fijn extraatje voor Lex: “Ik waardeer het enorm.”

Dat de zoon van Lex op zijn eenentwintigste uit huis ging, was niet vanzelfsprekend. Lasse heeft een autismespectrumstoornis en heeft moeite om zich staande te houden in de maatschappij. Lex is zijn steun en toeverlaat. Toch was het vier jaar geleden voor hun beiden ‘heel erg nodig’ dat er wat meer afstand kwam. “We zijn met zijn tweeën. Alle aandacht lag altijd op hem. En in de puberteit werd hij nog koppiger, het werd steeds lastiger.” Toen Lasse zeventien was, verhuisde Lex samen met haar zoon van een kleine flat naar een ruime eengezinswoning. “Dat beviel aanvankelijk goed, maar na verloop van tijd ontstonden er steeds meer confrontaties. Als ik op woensdag uit mijn werk kwam met een vrije middag in het vooruitzicht en Lasse voor het tuinhek zag staan, was ik al moe. En dan was er nog geen woord gezegd. Het voelt als moeder zó naar om zulke negatieve gevoelens tegenover je kind te hebben.”

Regeldingen
Lasse woont nu in een instelling voor beschermd wonen. Lex regelt zijn financiën en vormt soms de schakel tussen de begeleiders en haar zoon. “Eens in de week eet hij bij me en dan bespreken we allerlei zaken. Het is goed om nu afstand te hebben.” Toch is het niet altijd makkelijk, zegt Lex. “Het is mentaal zwaar. Daarnaast zijn er allerlei regeldingen. Ik heb net weer een aanvraag gedaan voor het verlengen van de beschikking beschermd wonen. Best een gedoe. En dan ben ik als applicatiebeheerder nog behoorlijk thuis in de digitale wereld. Toch is het fijn dat ik dit kan doen voor mijn zoon.”

Extraatje
Voor alle Zwolse mantelzorgers organiseert Steunpunt Mantelzorg, onderdeel van ZwolleDoet!, in november de Maand van de Mantelzorg. Mantelzorgers kunnen dan een cadeau ophalen of een activiteit doen, variërend van een museumbezoek tot een yogales. Lex koos vorig jaar voor een borrelplank die ze kon ophalen bij Bokkers te Buiten. “Ik werd geweldig ontvangen. Zo respectvol en vriendelijk.”


Vanuit de gemeente is er voor mantelzorgers ook de mantelzorgwaardering, dit jaar in de vorm van een VVV-bon. Lex: “Daarvan koop ik parfum voor mezelf. Écht een extraatje. Mantelzorgen vraagt energie. Het is fijn als anderen dat zien en waarderen.” Op maandag 4 oktober vanaf 12.00 uur staat het programma voor de Maand van de Mantelzorg online. Vanaf dan kunnen mantelzorgers zich gratis aanmelden voor een (online) activiteit of cadeau én inspirerende en informatieve sessies via www.zwolledoet.nl/maand-mantelzorg. De mantelzorgwaardering aanvragen, kan via www.mantelzorgwaarderingzwolle.nl

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11