Afbeelding
Foto: Eigen foto

Wethouder Ed Anker verlaat Zwolse politiek na deze bestuursperiode

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Ed Anker heeft zaterdag zijn vertrek aangekondigd als wethouder van Zwolle. De ChristenUnie-bestuurder trad in mei 2014 aan als wethouder en stopt in het voorjaar van 2022 als lid van Zwolse college van burgemeester en wethouders.

Anker: “Na acht jaar vind ik het gezond om af te zwaaien en niet aan het pluche te blijven kleven. Ik wil niet op routine gaan draaien.” Het is een persoonlijke beslissing van Anker om te stoppen als wethouder: “Ik vind het tijd om verder te kijken en ook om een rustiger en gebalanceerd leven te leiden.” In de afgelopen acht jaar zette Anker zich in voor de kwaliteit van Zwolle, klimaatadaptatie, de groei van de stad en het realiseren van woningbouw. In zijn eerste termijn was hij verantwoordelijk voor jeugd en gezondheid en had daarbij ook meerdere ruimtelijk ordening-projecten onder zijn hoede. “Ik houd ervan de verbinding te maken tussen sociaal en fysiek beleid. Want hoe mensen de stad ervaren, dat bepaalt de kwaliteit”, aldus de wethouder.

Busbrug

Anker werd kartrekker van de ontwikkeling van de Spoorzone met zichtbare resultaten rondom station Zwolle. Hoogtepunten zijn de busbrug over het spoor, het stationsplein en de klimaatadaptieve fietskelder. Hij is een strategisch denker, stelt de ChristenUnie in het persbericht. “Mede dankzij zijn inzet is Zwolle steeds zelfbewuster gaan nadenken over haar toekomstige ontwikkeling. Anker: “Met de portefeuille Ruimtelijke Ordening onder mijn hoede ging ik op zoek naar he´t verhaal van Zwolle. Waar gaat deze stad over? Wat is de lijn van Zwolle die ik naar de toekomst wil doortrekken?”

Toekomstdromen

In de recent vastgestelde Omgevingsvisie ‘Ons Zwolle van morgen’ komen al die lijnen bij elkaar.” Fractievoorzitter Gerdien Rots: “Dit is precies waarom we hem in 2014 hebben gevraagd naar Zwolle te komen. Voor Ed Anker is het van belang dat onze toekomstdromen aansluiten bij de verhalen uit het verleden en heden. Het gaat hem om het versterken van dat waarin Zwolle groots is. Daarvoor zijn we hem ontzettend erkentelijk.”

Lobby

Anker heeft een belangrijk aandeel in de aanwijzing van de Regio Zwolle als NOVI- gebied door het Rijk. Daarmee krijgt Zwolle (financie¨le) steun van het Rijk voor de broodnodige woningbouw in deze regio. Naast de NOVI wist Anker meer vruchtbare lijntjes met Den Haag te leggen. “Ik heb ontzettend veel delegaties rondgeleid en lobby’s ingezet om ook het Rijk te laten investeren in Zwolle”, zegt hij. Zo kwam er geld voor de woningbouwimpuls en kwam er geld voor de Spoorzone. Veel van de genoemde projecten zijn nog in volle gang of beginnen binnenkort zoals de aanleg van de Passerelle, de nieuwe loopbrug over het spoor. Anker: “Het moment om afscheid te nemen is pas volgend jaar, voorlopig heb ik mijn handen nog meer dan vol.”

Jongeren

“Ed Anker is oprecht gei¨nteresseerd in mensen en hun verhalen en dromen”, meldt de ChristenUnie. “Als wethouder Jeugd ging hij veel in gesprek met jongeren, ouders en hulpverleners om hun ervaringen met jeugdzorg te horen. Op die manier overbrugt hij de kloof tussen de praktijk en het politieke werkveld. Deze gesprekken zijn een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk als wethouder. Zo zorgde hij in 2015 voor continui¨teit van de zorg toen jeugdzorg een nieuwe gemeentelijk taak werd.”

Wat Anker na het wethouderschap gaat doen, is op dit moment nog niet bekend. “Twee bestuursperioden is precies goed. In de eerste ben je bezig veel te zaaien en in de tweede periode kun je meer oogsten. Voor mij breekt straks een nieuwe fase aan waarin ik mijn kennis en ervaring op een andere plek ga inzetten. Waar weet ik nog niet precies, maar ik blijf hoe dan ook in Zwolle wonen. Samen met mijn gezin ben ik in 2014 in Zwolle komen wonen en ik wil hier nooit meer weg.”