Wethouder Michiel van Willigen en Ine Reinders van de belangenvereniging.
Wethouder Michiel van Willigen en Ine Reinders van de belangenvereniging. Foto: Eigen foto

Park Schellerdriehoek in Zwolle-Zuid heeft nieuwe bomen

Algemeen

ZWOLLE - In Park Schellerdriehoek in Zwolle-Zuid zijn vrijdagmorgen twee grote haagbeuken geplant. De bomen zijn ruim zes meter hoog, al achttien tot twintig jaar oud en ze kunnen wel 150 jaar oud worden. 

Eerst werden grote gaten gegraven en daarin plantte Rova de bomen. “Jong en oud zal plezier van deze bomen hebben en ze zullen voor vele generaties een trekpleister in het park zijn”, verwacht Belangenvereniging Schellerdriehoek. “Ze worden zo gesnoeid dat er, op den duur, in geklommen kan worden. Het zijn haagbeuken (Carpinus betulus), geen ‘gewone’ beuken(Fagus sylvatica) en daarom krijgen ze géén beukennootjes.”

De gemeente wilde meer bomen voor de Schellerdriehoek, een park ingesloten tussen Zwarteweg, Grenslaan en Oude Deventerstraatweg. Dat zag de belangenvereniging als een kans. Ze ging in overleg. “Meer bomen betekent meer natuurlijk spelen, meer bewegen, meer samen genieten, meer plezier, meer zuurstof en minder koolstofdioxide. Maar bomen zijn ook effectieve water verdampers, ze zorgen voor schonere lucht, ze geven schaduw, houden de stad koel, er komen meer insecten en meer vogels op af en ze maken ons gezonder en gelukkiger.”

Ze wilde graag klimbomen, omdat ‘natuurlijk spelen’ essentieel is voor kinderen. “Probleem bij klimbomen is dat als de takken te dun zijn, ze bij het klimmen makkelijk afbreken. Dikkere bomen zijn echter (erg) duur. Er kwam een sponsoractie op gang. Het ‘GroenDoen Fonds’ leverde ook een belangrijke bijdrage, waarmee in totaal de helft van het benodigde bedrag werd ingezameld.

De gemeente gaat binnenkort nog drie koningslindes, wilgen, een iep en een veldesdoorn planten.