V.l.n.r. Ria Botter, Jaap Kolk, Fenny Ensing en Jan van den Bosch.
V.l.n.r. Ria Botter, Jaap Kolk, Fenny Ensing en Jan van den Bosch. Foto: Pedro Sluiter

Voedselbank Zwolle ontvangt cheque van Lokaal FNV IJssellanden

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Ria Botter en Jaap Kolk, beiden bestuursleden van Lokaal FNV IJssellanden, hebben woensdagmorgen een cheque van duizend euro overhandigd aan Voedselbank Zwolle.

“Onze insteek is dat armoede nog steeds een belangrijk thema is”, motiveert voorzitter Botter de schenking. “Het is wel ernstig dat de Voedselbank nog steeds nodig is. Als FNV-afdeling hebben we besloten te proberen om dit rare jaar duizend euro vrij te maken voor de Voedselbank. Dat is gelukt.” De bestrijding van armoede heeft volgens haar nog steeds niet veel effect. “Zo werd pas bekend dat er voor jongeren met een lagere opleiding op de arbeidsmarkt nog niet veel verbetering is. Ze zitten nu veel thuis, terwijl ze ook niet thuis kunnen werken. Ook doemt de vraag zich op hoe het verder gaat met mensen die long-Covid hebben opgelopen. Ook op deze thema’s gaan we ons richten. Lokaal volgen we verder vooral de landelijke thema’s.” 

Lokaal FNV IJssellanden krijgt vooral vragen van mensen over werk en inkomen, vervolgt Botter. “Maar in deze periode hebben we helaas niet veel mensen ontmoet. Mensen die vragen hebben, kunnen ons via de website benaderen voor een spreekuur. Die gaan nu vooral telefonisch. Alleen als dat zeer wenselijk is, maken we een afspraak op ons kantoor aan de Koggelaan.” 

Fenny Ensing, voorzitter van de Voedselbank Zwolle, zegt heel blij te zijn met de donatie van de vakbond. “We krijgen giften van kerken, bedrijven en particulieren. Een aantal particulieren maakt zelfs iedere maand een bedrag over. We zien dat mensen in december geneigd zijn wat meer te doen. Lastig is het voor ons om iedereen te bedanken. Langs deze weg wil ik dank ook even zeggen dat we erg blij zijn en dankbaar voor alle donaties.” 

Het is volgens haar niet meer zo dat de Voedselbank eten verstrekt dat ‘over de datum’ is. “We kopen tegenwoordig ook in”, legt ze uit. “Daarbij zijn we erg afhankelijk van ons netwerk. Daarmee zien we kans zo voordelig mogelijk in te kopen. Overigens zien we in deze periode de pepernoten en de speculaas binnenkomen. We hebben ook wel eens paaseitjes tot ver in de herfst verstrekt. Verder kregen we onlangs fruit van een bedrijf dat levert aan scholen. Ook kerstpakketten krijgen we nu aangeleverd. Het voedsel is niet over de datum en we leveren alleen binnen de normen van de voedsel- en warenautoriteit. Een bezoek van de Keuringsdienst van Waren leverde ons deze week 95 van de mogelijk 100 punten op, dus we doen het heel goed.”

Bij de Voedselbank Zwolle worden wekelijks 280 pakketten samengesteld. “Iedere week zitten daarbij verse producten en houdbare artikelen verstrekken we tweewekelijks”, legt Ensing uit. Ze ziet dat het aantal pakketten de afgelopen tijd wat is afgenomen. “Dat heeft misschien te maken met de lagere werkloosheid.”