Afbeelding

OM: met wapen uit depot Schellerberg is Henk Wolters doodgeschoten

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Een bij de verborgen wapenopslag op landgoed Schellerberg gevonden wapen lijkt vrij zeker de Glock te zijn waarmee Zwollenaar Henk Wolters op oudjaarsdag 2019 is doodgeschoten. Dat bleek donderdag op de eerste van twee zittingsdagen tegen verdachte Michel B.

Door Michiel Satink

De 46-jarige Zwollenaar wordt door het Openbaar Ministerie in verband gebracht met de negen automatische vuurwapens, 21 scherpe handgranaten en vijftien vuurwapens die lagen in vijf tonnetjes die in het landgoed ingegraven waren. Op onder meer de handgranaten maar ook een Glock 17 zat dna-materiaal van B. Dat laatste wapen werd al snel in verband gebracht met de gewelddadige dood van Henk ‘Oortje’ Wolters. Maar is B. de kille moordenaar van zijn oude kameraad? En heeft B. daadwerkelijk te maken met dat begraven wapendepot?

“Ik ben door het afzetlint gereden en heb geschreeuwd om mijn vader’’, zei de zoon van Wolters donderdag in zijn slachtofferverklaring in de rechtbank in Zwolle. Het leek duidelijk dat de zoon in B. de moordenaar van zijn vader ziet. De zoon kreeg een belletje van een vriend dat een man liggend gevonden was in de straat van zijn vader. In ‘blinde paniek’ reed hij met zijn auto de dichte mist in, reed door een afzetlint van de politie om daar in die straat te schreeuwen om zijn vader. Hij werd meteen door de politie gearresteerd omdat hij het plaats-delict was opgereden. Op het politiebureau kreeg hij te horen dat zijn vader was doodgeschoten. ‘’Ik heb gebeden, gehuild en gesmeekt dat het niet zo was.’’ De sfeer tussen beide mannen was ijzig. Volgens Slachtofferhulp en de raadsvrouw van de nabestaanden bedreigde B. de zoon van Wolters op de zitting.

Michel B. bekent alleen dat hij bepaalde wapens uit dit depot heeft aangeraakt. Hij heeft ze schoongemaakt voor een vriend. B. is een echte liefhebber van wapens en is al drie keer veroordeeld voor verboden wapenbezit. ‘’Zet mij twee dagen in een wapenwinkel en ik vermaak me uitstekend.’’ Maar het was niet zijn wapendepot, zei B. Echt een duidelijke verklaring hoe zijn dna op de handgranaten kwam, had hij niet. De bewuste Glock had hij ‘4 of 5 jaar geleden’ aangeraakt en schoongemaakt. “Het gaat hier wel om dna op wat we nu toch wel vrij zeker het moordwapen kunnen noemen”, merkte een van de twee officieren van justitie op. Saillant detail is dat deze Glock ingepakt in het depot is gevonden en dat op die verpakking ook het dna-materiaal van B. zat. Des te meer reden voor justitie om B. te verdenken dat hij de schutter is geweest op oudjaarsavond 2019. Want na de moord zat zijn dna-materiaal op het wapen.

Op de zitting werd een wapendeskundige uitvoerig gehoord over dit wapen. Hij wist vrijwel zeker dat dit wapen aangepast is. Dat aanpassen laat unieke sporen achter die op de hulzen op het plaats-delict zijn teruggevonden. Ook laat elk wapen bij het afvuren sporen achter op de kogels. Hierbij viel op dat het wapen zoals aangetroffen een andere loop had. Hoe meer vragen B. en zijn advocaten stelden, hoe zekerder het leek dat dit wapen daadwerkelijk het moordwapen is. Daarvoor zijn de aangetroffen sporen uniek. Henk Wolters had 45 schotwonden. Dertien kogels hebben zijn lichaam doorboord.

Had B. een motief om ‘Oortje’ iets aan te doen? Daarover zijn meerdere theorieën die de verdachte allemaal als onzin afdeed. Henk zou een van de tonnetjes in de wapenopslag hebben opgegraven waarin 50.000 euro zat. En dat dit voor eind 2019 rechtgezet moest worden. Ook ging het gerucht dat Wolters over B. bij de politie ging verklaren. B. was die bewuste dag in Zwolle maar er zijn maar weinig mensen die konden verklaren waar hij die avond was. Wel is duidelijk dat hij later die avond in Wezep aan tafel zat met Hells Angels. B. is naast een wapen- ook een motorliefhebber. Zelf zei hij niets met de moord te maken te hebben. “Ik vind het ook erg wat hem is overkomen”, zei hij in reactie op de zoon.

Volgende week woensdag wordt de zaak vervolgd.

Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 13 uur geleden