Afbeelding
Foto: Kasper Veenstra

Cultuur in de Wijk komt naar Stadshagen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het community-art-project Cultuur in de Wijk strijkt in mei en juni neer in het Twistvlietpark in Stadshagen. Jongeren vanaf 15 jaar kunnen daar op zes vrijdagavonden samen werken aan een kunstuiting. 

Dat gebeurt in een festival-achtige setting, begeleid door kunstenaars. Eerst gaan zij samen op zoek naar wat de jongeren bezighoudt en hoe zij naar de wereld kijken. Daarna kiezen de jongeren een thema voor hun kunstwerk. “Jongeren als kunstenaars laten kijken naar de wereld, daar gaat het om”, stelt Jolan van de Waeter.

Van de Waeter is als projectleider de drijvende kracht achter Cultuur in de Wijk. “Kunstenaars kijken anders naar de wereld om zich heen. Hun werk is een reflectie van wat er speelt in de samenleving. We proberen tijdens Cultuur in de Wijk de manier van kijken en denken die kunstenaars eigen is op de jongeren over te brengen”, legt ze uit. “We dagen ze uit om nieuwsgierig te zijn. Wat kan ik met een thema, hoe verhoud ik mij ertoe? Wat kan ik met verschillende materialen, wat gebeurt er als ik ermee ga werken? We willen dat ze volop gaan experimenteren en fouten durven maken. Ook het samenwerken met anderen is een uitdaging.” 

Job Bareman, jongerenwerker bij Travers Welzijn, is enthousiast over het project. “Het is belangrijk dat jongeren met kunst in aanraking komen. Kunst is een manier om je gevoel te uiten en ingewikkelde onderwerpen bespreekbaar te maken.” 

Van de Waeter: “De samenwerking met kunstenaars stimuleert de verbeeldingskracht van de jongeren. Zo worden ze zich meer bewust van hun talenten. Ook gaan ze zien dat ze deze wereld mee kunnen vormgeven. Tijdens ieder project vieren we wat de jongeren hebben bedacht en neergezet. We vinden het belangrijk dat ze trots leren zijn op wat ze bedenken, maken en doen.”

Het community-art-project in Stadshagen begint op vrijdagavond 13 mei en vindt daarna plaats op 20 mei en 3, 10, 17 en 24 juni. Steeds van 19.00 tot 21.00 uur. Stadshagen is de vijfde Zwolse wijk waar Cultuur in de Wijk plaatsvindt. In 2020 deed het project de wijken Kamperpoort en Pierik aan, en in 2021 Aa-landen en Westenholte.

Cultuur in de Wijk is een samenwerking van de Stichting Cultuur in de Wijk, Travers Welzijn, WijZ Welzijn, Stadkamer Zwolle, Landstede MBO, Ministerie van Justitie en Zwolse wijkorganisaties. Cultuur in de Wijk krijgt financiële steun van de Provincie Overijssel, Stadkamer Zwolle, Gemeente Zwolle, Hervormd Weeshuis Zwolle, VSBfonds en MAEX. Meer informatie is te vinden op: www.cultuurindewijk.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 3 uur geleden
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 3 uur geleden