Danielle Weener van het Kattegat Festival.
Danielle Weener van het Kattegat Festival. Foto: Sigrid Aalfs

Kattegat Festival biedt hele zomer evenementen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(Door Sigrid Aalfs)

ZWOLLE - Het Kattegat Festival is een festival dat zich wil onderscheiden van andere festivals. “Wij vinden sfeer heel belangrijk, humor en positiviteit,” legt Danielle Weener, pr-vrouw uit. Kattegat kon door corona twee jaar niet doorgaan, zo had de organisatie alle tijd het festival door te ontwikkelen. “Daarom bieden we deze zomer zes losse evenementenavonden met kleinschalige optredens van muzikanten, theatermakers en woordkunstenaars. Deze vinden plaats op Doggerland, een bijzondere plek. Daarnaast komt er een festival op 9, 10 en 11 september; dit vindt plaats rond het hele gebouw op terrein Kattegat.”

“We zijn een toegankelijke speelplaats voor volwassenen, die zich samen willen ontwikkelen. Er vinden cross-overs plaats, dat betekent dat muzikanten, vormgevers, mensen van foodtrucks, elkaar hier ontmoeten en versterken. Beginnende artiesten vinden hier een podium om in een goede sfeer op te kunnen treden.” 

Het terrein ligt achter het station, in een zakelijk gebied met bedrijven. “Wij en ook de gemeente vonden dat hier wat meer moest gaan gebeuren, zodat het leuker wordt. We zitten aan de Oostzeelaan; de naam Kattegat is gekozen, omdat het Kattegat echt bestaat.” Het is de zeestraat tussen Zweden en Denemarken. Doggerland is de naam van een zandbank. 

De organisatie biedt deze zomer meerdere avonden naast een festival. Op de losse evenementenavonden treden elke keer drie artiesten op, waarvan een een bekendere is. De eerste keer was het thema Indy Rock, de tweede draait om soul, ska, en dans, en de derde om hiphop. Voor een avond zijn 250 kaarten, van 13,50 euro, beschikbaar.
Tijdens zo’n avond kunnen mensen hun drankjes halen bij de bar. Bezoekers kunnen dan het beste met pin betalen. Het festival in september biedt straks heel veel verschillende stijlen, en er zijn dan ook foodtrucks. Het is gratis, om het bereikbaar te laten zijn voor iedereen. Ook is er dan een programma voor kinderen.

Kattegat is behalve een culturele broedplaats ook een woonplek. Zo’n dertig mensen wonen er, vaak in de leeftijd van 20 tot 35 jaar. “Mensen wonen hier in containers, een beetje tiny house-achtig. Naast hun eigen plek hebben ze een gemeenschappelijke tuin, woonkamer, werk- en wasruimte en een moestuin. Ik woon hier zelf ook, en ik voel me er erg thuis.” 

Kattegatbezoekers zijn meestal tussen de 20 en 40 jaar, daar zijn ook families met kinderen bij. “Maar iedereen is welkom. Er is ook een goede sociale controle, dat bijdraagt aan de ontspannen sfeer.”

Voor het programma zie www.kattegatfestival.nl. De avonden zijn op 24 en 25 juni, 8 en 9 juli, 22 en 23 juli, 5 en 6 augustus en 20 en 21 augustus.